eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Ma több időt töltenek a szülők gyerekeikkel, mint 40 évvel ezelőtt

Az Egyesült Államokban általánosan elfogadott feltételezés volt, hogy manapság, amikor a nők túlnyomó többsége dolgozik, kevesebb idejük jut a szülőknek a gyerekekre, mint például a 60-as években, amikor az édesanyák 60 százaléka háztartásbeli volt. Egy most nyilvánosságra hozott kutatás azonban cáfolja ezt a feltevést, sőt, azt állítja: ma a szülők több időt töltenek gyerekeikkel, mint 40 évvel ezelőtt.

A férjes asszonyok 1965-ben átlagosan heti 10,6 órát szántak gyermekükre. Ez ma átlagosan 12,9 óra. Az apák esetében még jelentősebb a fejlődés: míg 40 évvel ezelőtt heti 2,6 óra volt az átlag, addig ma már 6,5 óra.

A gyermeküket egyedül nevelő anyák 7,5 óra helyett ma heti 11,8 órát töltenek gyermekükkel - derül ki a Marylandi Egyetem szociológia tanszékének kutatásából, amely Changing Rythms of American Family Life (Az amerikai családi élet változó ritmusa) címmel könyv formájában is megjelent.

Az eredmény mindenkit meglepett

A munkahelyen eltöltött idő tehát nem a gyermekek rovására ment, ahogy azt általában feltételezték. Suzanne M. Bianchi, akinek 16 éves demográfiai munkájára épül a kutatás, azt mondja: a nők elsősorban a házimunkán nyertek időt. Az 1965-ben heti 32 órát kitevő házimunka így 2000-re 19 órára olvadt.

Ezt egyrészt a megváltozott prioritásoknak, másrészt a férjek nagyobb szerepvállalásának köszönhetően tehetik meg a nők. Nagyon sokan egyszerűen úgy gondolkodnak, hogy a gyerek az első, és nem baj, ha nagyobb a rendetlenség a házban. A férfiak pedig több házimunkát vállalnak: míg 1965-ben heti 4 órát dolgoztak otthon, addig 2000-ben ez már elérte a 10 órát.

Az anyák és az apák majdnem ugyanannyi időt töltenek munkával

Míg a házaspárok esetében a nők így is kétszer annyi házimunkát végeznek, és kétszer annyi időt töltenek el a gyerekekkel, mint a férfiak, az összes munkával eltöltött idő esetében meglehetős egyenlőség alakult ki a nemek között. A fizetett és az otthoni munkát öszeadva ugyanis nagyjából heti 65 óra munka jön ki mind az apáknál, mind az anyáknál.

A dolgozó és a háztartásbeli nők között ugyanakkor nagy a különbség. Míg egy dolgozó nő átlagosan heti 71 órát tölt munkával, addig a főállású anyák összesen 52-őt. A kutatás eredménye azt mutatja, hogy a dolgozó anyák általában jóval hajszoltabb életet élnek, kevesebbet alszanak, és kevesebbet néznek tévét.

A kutatásból született kötet szerzői - Suzanne M. Bianchi, John P. Robinson és Melissa A. Milkie professzorok - anekdoták és a médiában megjelenő családkép helyett a kutatáshoz készített naplókat használtak a családok időbeosztásának megismeréséhez. Arra a kérték a kutatásban résztvevő szülőket, hogy az interjú előtti napon pontosan jegyezzék fel, mikor mit csinálnak.

Kisebb család, érettebb szülők és megváltozott társadalmi elvárások

A szerzők számos magyarázatot találtak arra, hogy miért töltenek ma több időt gyermekeikkel a szülők, annak ellenére, hogy átlagosan többet dolgoznak. Sokan például egészen addig halogatják ma a gyermekvállalást, amíg tényleg úgy érzik, szeretnének gyereket, és így minél több időt akarnak eltölteni velük. Azok, akiket nem érdekel a gyereknevelés, a fogamzásgátló módszerek segítségével ma teljesen el is kerülhetik a szülővé válást.

A mai családok kisebbek, mint a 40 évvel ezelőttiek, a szülők pedig jobb módúak, így több idő és pénz jut egy-egy gyerekre.

Megváltoztak a társadalmi elvárások is, arra ösztönözve a szülőket, hogy minél többet fektessenek a gyermeknevelésbe. Mivel kevesebb gyerek van az átlagos családokban, a szülőkre nyomás nehezedik, hogy "tökéletes gyerekeket" neveljenek.

Sok szülő azért tölt több időt a gyermekével, mert úgy érzi: egy bűnözéssel, iskolai erőszakkal és gyermekbántalmazással teli korban jobban kell vigyáznia gyermekére.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×