eur:
393.99
usd:
369.25
bux:
65831.87
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Európa legkövérebb országa

Nagy-Britannia Európa "legkövérebb" országa - derült ki egy most nyilvánosságra hozott brit egészségügyi felmérésből. A szigetország lakóinak 24 százaléka túlsúlyos. Ugyanez az arány Olaszországban 8, Franciaországban 9, Németországban és Spanyolországban 12, Magyarországon pedig uniós adatok szerint 14 százalék körül van.

Nagy-Britannia egészségügyi térképe azt mutatja, hogy még mindig létezik az észak-déli vízválasztó: azok, akik a szigetország északi részén élnek, egészségtelenebbül táplálkoznak, nagyobb arányban híznak el, nagyobb eséllyel halnak meg a dohányzás miatt kialakult betegségben, és kevesebb ideig élnek.

Azonban az ország déli részén és Londonban is csak az emberek negyede eszik például megfelelő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget.

Az elmúlt egy évtized tendenciát nézve ráadásul a jövő sem látszik valami fényesnek. 1995 és 2004 között az elhízott gyerekek aránya 40 százalékkal, a túlsúlyos férfiak aránya több mint 50 százalékkal, az elhízott nők aránya pedig 36 százalékkal nőtt. Az egészségesen étkezők aránya pedig csak nagyon lassan emelkedik.

Vannak azonban pozitív változások is a britek egészségi állapotában: 1998 óta például 1,2 millióan szoktak le a dohányzásról, és emelkedett a születéskor várható élettartam mind a férfiaknál, mind a nőknél.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×