A Food and Chemical Toxicology című szaklap azt állítja, hogy egyes dohányvállalatok különböző rákkeltő édesítőkkel próbálnak újabb vásárlókat szerezni maguknak.
A szaklap szerint ez nem csak az újabb fogyasztók megszerzése miatt aggályos, hanem azért is, mert az édesítőszerek - szilvalé, juharszirup, méz, mesterséges édesítők - közül több is növelheti a dohányzókra leselkedő rákveszélyt.
Mind az öt nagy érintett?
A tanulmány az öt nagy nemzetközi dohánycég - a British American Tobacco, a Philip Morris, az RJ Reynolds Tobacco Company, a Gallaher és a Japan Tobacco International - gyakorlatát vizsgálta, az adatokat a vállalatok honlapjáról szerezve be.
"A cukor hozzáadása legkevesebb kétféleképpen növelheti a dohány használatát: egyfelől semlegesíti a cigifüst erős ízét, (...) másfelől az édes íz és a karamellizálódó cukor aromáját elsősorban a felnőtt kezdő dohányosok elfogadják" - fogalmaznak a szakértők.
A jelentés szerint a dohányban természetesen megtalálható cukor mennyisége elsősorban a növény elkészítésének módjától függ. A cukorszint növelése mérgezőbbé teszi a dohányfüstöt.
Beismernek és tagadnak
"Komoly fenntartásaink vannak a kellemesebb ízűvé tett cigarettákhoz hozzáadott adalékanyagok és hozzávalók mennyisége miatt" - fogalmazott Deborah Arnott, az Action on Smoking and Health igazgatója.
A British American Tobacco Tudományos és Szabvány részlegének vezetője, Chris Proctor elismerte, hogy cukrot adnak termékeikhez, ugyanakkor tagadta, hogy ez dohányzásra bátorítaná a fiatalokat.
Ezért állt le a Déli pályaudvar