eur:
392.4
usd:
365.85
bux:
66870.44
2024. április 25. csütörtök Márk

Ételallergia: sakkjátszma a túlélésért

Ételallergiásnak lenni egy életen át tartó sakkjátszma a túlélésért - fogalmaz az Ételallergiások Receptkönyvének szerzője, aki tizenkétféle ételallergiával küzd.

Szegedi Éva az InfoRádióban hangsúlyozta: egy ételallergiás számára csak úgy lehet elkerülni a kellemetlen tüneteket, például az allergiás rohamokat és a migrént, ha egy életen át betartja a diétát.

A kötetet úgy állítottam össze, hogy minél teljesebb legyen, tudják használni a liszt-, tej-, és tojásérzékenyek, és azok is, akik nem ehetnek hagymát, fokhagymát, zellert - tette hozzá a szerző.

Néhány tipp

Pörköltet lehet készíteni hagyma és fokhagyma nélkül, ha több paradicsomot és paprikát használunk a főzéshez - ad egy tippet a középiskolai tanár.

Szegedi Éva felhívta a figyelmet arra, hogy az ételeket másképpen is lehet fűszerezni, a pörköltekbe lehet tenni több köménymagot és borsot; ő maga sok olyan fűszert is használ, amiket Magyarországon kevesen ismernek.

Zab-, illetve lenmagpelyhet beáztatva olyan kocsonyát kapunk, amely helyettesíti a tojást a palacsinta- és a fasírtok elkészítésénél.

A tejet rizs-, szója- vagy zabtejjel lehet helyettesíteni, a tejszínt növényi eredetű főzőkrémekkel, a túrót tofuval.

Az E-k ismerői

Magyarországon a felnőtt lakosság legalább egy százaléka szenved táplálékallergiában; ezek egyike Szegedi Éva úgy látja: az élet számukra a túlélésért zajló sakkjátszma.

Egy táplálékallergiásnak tudnia kell például, mit jelent az E 322, mert ettől egy szójaallergiásnak nagyon komoly rohamai lehetnek; így ismerni kell az összes adalékanyagot - hangsúlyozta a szakácskönyv szerzője.

Egyéb példákat is sorolt a szakértő: étteremben is utána kell kérdezni az összetevőknek, valamint az orvost és a kozmetikust is tájékoztatni kell az ételallergiáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×