Szegedi Éva az InfoRádióban hangsúlyozta: egy ételallergiás számára csak úgy lehet elkerülni a kellemetlen tüneteket, például az allergiás rohamokat és a migrént, ha egy életen át betartja a diétát.
A kötetet úgy állítottam össze, hogy minél teljesebb legyen, tudják használni a liszt-, tej-, és tojásérzékenyek, és azok is, akik nem ehetnek hagymát, fokhagymát, zellert - tette hozzá a szerző.
Néhány tipp
Pörköltet lehet készíteni hagyma és fokhagyma nélkül, ha több paradicsomot és paprikát használunk a főzéshez - ad egy tippet a középiskolai tanár.
Szegedi Éva felhívta a figyelmet arra, hogy az ételeket másképpen is lehet fűszerezni, a pörköltekbe lehet tenni több köménymagot és borsot; ő maga sok olyan fűszert is használ, amiket Magyarországon kevesen ismernek.
Zab-, illetve lenmagpelyhet beáztatva olyan kocsonyát kapunk, amely helyettesíti a tojást a palacsinta- és a fasírtok elkészítésénél.
A tejet rizs-, szója- vagy zabtejjel lehet helyettesíteni, a tejszínt növényi eredetű főzőkrémekkel, a túrót tofuval.
Az E-k ismerői
Magyarországon a felnőtt lakosság legalább egy százaléka szenved táplálékallergiában; ezek egyike Szegedi Éva úgy látja: az élet számukra a túlélésért zajló sakkjátszma.
Egy táplálékallergiásnak tudnia kell például, mit jelent az E 322, mert ettől egy szójaallergiásnak nagyon komoly rohamai lehetnek; így ismerni kell az összes adalékanyagot - hangsúlyozta a szakácskönyv szerzője.
Egyéb példákat is sorolt a szakértő: étteremben is utána kell kérdezni az összetevőknek, valamint az orvost és a kozmetikust is tájékoztatni kell az ételallergiáról.
Megjöttek az adatok a koreai veszteségekről, közben Kijevet könyörtelen dróntámadás érte