eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Újabb csapás a francia önbecsülésre

Ismét az Egyesült Államok borai kerültek ki győztesen a francia-amerikai borversenyből. Az amerikai és francia szakértők által vakkóstolással felállított sorrendben az abszolút győztes egy 1971-es kaliforniai Ridge Monte Bello Cabernet lett.

Az esemény egy harminc évvel ezelőtti borverseny visszavágója volt, amelyen a francia szakértők a kaliforniai borokra szavaztak. A BBC tudósítása szerint az akkori eredmény csapás volt a francia nemzeti büszkeségre és sokkolta az ország bortermelőit.

A mostani eredmény azonban valószínűleg kevésbé lepte meg az egyre komolyabb gondokkal küzdő francia bortermelőket. Az utóbbi időben ugyanis világszerte egyre népszerűbbé váltak az amerikai borok, míg a franciák eladásai csökkentek.

Két kontinensen kóstoltak

Az európai vakkóstolásra, amelynek során a szakértők semmilyen külső jelből nem következhetnek a borok származási helyére, semleges területen, London egyik legrégebbi alkoholkereskedésében került sor.

Az amerikai szakértők a kaliforniai Napa-völgyben kóstolták a jelöletlen üvegekben felszolgált borokat.

"Másodszorra biztos megölnek"

"Le vagyok nyűgözve" - kommentálta a győztes kaliforniai bort Christian Vanneque francia borszakértő, aki a 30 évvel ezelőtti zsűrizésben is részt vett. "Nem tudom ezek után visszamehetek-e Franciaországba. Másodszorra biztos megölnek" - viccelődött a francia szakember.

A mostani visszavágón a szakértők az új borok mellett újra megkóstolták az 1976-ban versenyzett vörösborokat is, hogy megtudják: 30 év elteltével még mindig jobbak-e az amerikaiak. Az eredményből úgy tűnik: igen.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×