Európába Kolumbusz Kristóf hozta magával az első zsák kakaóbabot, ajándékul pártfogójának, a spanyol királyi párnak. Európa azonban csak lassan fedezte fel magának a csokoládét: az első kereskedelmi szállítmány 1585-ben érkezett Sevilla kikötőjébe.
Az európai ízlés persze gyorsan átalakította a maják chili paprikával és más erős fűszerekkel ízesített xocolatlnak, vagyis keserű víznek nevezett italát. A spanyolok inkább cukorral, fahéjjal, szerecsendióval és szegfűszeggel ízesítették.
Az első csokoládéital-gyár 1819-ben Svájcban nyitotta meg kapuit. Nagyjából ebben az időszakban jelent meg az első csokitojás is, a csokoládészeletre azonban még jó fél évszázadot kellett várni, az elsőt ugyanis csak 1875-ben alkotta meg az angol Joseph Fry. Az első tejcsokoládé 1875-ben Svájcban készült.
A csokoládé egészséges?
A csokoládéban található anti-oxidánsok jótékony hatását már több kísérlet is bizonyította, a csokoládérajongók legnagyobb örömére. A szakemberek azonban rendszeresen felhívják a figyelmet arra, hogy az egyéb adalékok, mint például az édesebb csokikban nagy mennyiségben jelenlévő cukor sokszor több mint ellensúlyozza a kakaó jótékony hatását.
Vannak azonban olyanok is, akik szerint a szív-és érrendszeren túl a lelki bajokra is jótékony hatással lehet a csokoládé. Mivel a csokoládé ösztönzi a különböző úgynevezett boldogsághormonok, például az endorphin, vagy a dopamin termelését, van aki depresszió ellen is ajánlja. Ennek megfelelően már meg is jelentek az első csokoládé-terápiák is.
Csokoládé a kultúrában
Bár az európai kultúrában soha nem lett olyan megbecsült a csokoládé, mint a majáknál, vagy az aztékoknál, ahol az istenek italát készítették a kakaóbabból, természetfölötti ereje az európai képzeletet is máig magával ragadja.
Elég csak Joanne Harris Csokoládé című regényére, vagy a könyvből készült filmre gondolni, ahol egy egész kisváros életét forgatja fel a csokoládé, vagy felidézni Roald Dahl Charlie és a csokigyár című történetét, ahol egy mesebeli világ épül a csokoládé körül.
Csokoládé ma
Miközben a boltok polcain egyre nő a különböző csokoládék választéka, úgy, tűnik - legalábbis Nagy-Britanniában - hogy az emberek ízlése egyre kifinomultabb lesz, ha csokiról van szó. Egyre nő például a minőségi étcsokoládék fogyasztása, annak ellenére, hogy pont a szigetország az, amelynek csokikészítményeit a kontinensen sokáig nem is ismerték el csokoládéként az alacsony kakaóvaj és a magas növényizsír-tartalom miatt.
Bár Magyarországon valószínűleg a csokoládéválasztásnál is egyelőre az emberek pénztárcája a meghatározó, talán a nagyobb tudatosság kialakulásának irányába mutat például az, hogy idén húsvét előtt a figyelem középpontjába kerülhetett a csokitojások minőségének kérdése.
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte