eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
prisoner concept, Handcuffed hands of a prisoner in prison, Male prisoners were severely strained in the dark prison, violence
Nyitókép: Sinenkiy/Getty Images

Szójakereskedőkre csapott le a hatóság – videó

Öt embert hallgattak ki gyanúsítottként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-alföldi nyomozói, miután a szójadarával üzletelő banda 1,5 milliárdos vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek az áfa eltüntetésével.

Az adóhatóság tájékoztatása alapján a brazil szójadara olasz, szlovén és osztrák cégeken keresztül érkezett Magyarországra, fiktív belföldi cégek beiktatásával.

Az első magyarországi kereskedők időről-időre cserélődtek, élükön stróman ügyvezetők álltak, míg a társaságok tényleges irányítója valójában egy sárvári férfi volt; ő állapodott meg az eladók és a vevők képviselőivel, valamint az ügyletekben részt vevő cégekről is ő döntött.

Az elkövetőknek az volt a szándéka, hogy a szójadara belföldi értékesítését terhelő általános forgalmi adó megfizetését elkerüljék, így az árut kedvezőbb piaci áron tudták értékesíteni országosan a viszonteladó, állattartó, illetve takarmány-előállító gazdálkodók részére – írták.

A közlemény szerint a bűnbanda ellen az ország több pontján zajló akcióban bevetési járőrök és informatikusok segítették a pénzügyi nyomozók munkáját. A bűnügyi szakterület munkatársai az okozott vagyoni hátrány megtérítésére 1,7 milliárd forintot meghaladó összegben zároltak gépkocsikat, ingatlanokat, illetve követeléseket.

A NAV munkatársai öt embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként költségvetési csalás bűntett és hamis magánokirat felhasználása vétség elkövetése miatt.

Közülük egy testvérpárt, a sárvári férfit és fivérét őrizetbe vették, az illetékes bíróság pedig elrendelte letartóztatásukat – áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×