eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Magyarország Ügyészsége

Eladta a rábízott autókat az álszerelő – videó

A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség emelt vádat egy 33 éves férfival szemben, aki az elsősorban javításra átvett, vagy bérelt autókat a tulajdonosok tudta nélkül eladta, és ezzel összesen csaknem 50 millió forint kárt okozott.

A vádirat lényege szerint a vádlott 2022-ben elhatározta, hogy gépkocsikkal kapcsolatos bűncselekményeket követ el, és ezek révén tesz szert rendszeresen haszonra.

Ennek megfelelően, a férfi az év során, különböző jogcímeken összesen 21 gépkocsit vett át a sértettektől, akiknek jellemzően javítást, vagy műszaki vizsgára felkészítést ígért, és ezek költségeire hivatkozva kért és kapott pénzt, de volt több olyan autó is, amit bérbe vett. A vádlott a legtöbb esetben már eleve csalási szándékkal szerezte meg az autókat, így az elvállalt javításokat nem végezte el és az átvett összegeket sem fizette vissza, hiszen célja a sértettek pénzének megszerzése volt.

A vádlott az átvett gépkocsik közül összesen 17 járművet értékesített, de olyan is előfordult, hogy – többszöri felszólításra – végül visszaadta az autót, amiből azonban előtte több alkatrészt kiszerelt és elsikkasztott.

A férfi továbbá azzal az ürüggyel is csalt ki pénzt sértettektől, hogy gépkocsik külföldi megvásárlását, vagy belföldi beszerzését ígérte valótlanul, és ezekre hivatkozva kért és kapott pénzt, amivel ezután nem számolt el. Ezen túlmenően, egy alkalommal pedig egy lízingelt gépkocsit adott el a tulajdonos lízingcég tudta nélkül – olvasható a Fővárosi Főügyészség sajtóközleményében.

A vádlott a vád szerinti csalásokkal és sikkasztásokkal összesen csaknem 50 millió forint kárt okozott a sértetteknek; az összeg nagyobb része – a járművek többségének lefoglalásával – megtérült.

A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség a férfit 17 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás, illetve két rendbeli sikkasztás bűntettével, valamint hamis magánokiratok felhasználásával vádolja, és vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabását indítványozza a vádiratban, továbbá vagyonelkobzásra is indítványt tett. A kerületi ügyészség továbbá indítványozza, hogy a bíróság a vádlottal szemben korábban, más ügyben kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását is rendelje el.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság az ügyben hamarosan, várhatóan január első felében tárgyalást tart.

(Nyitóképünkön az egyik javításra átvett, majd a tulajdonos tudta nélkül értékesített, később a rendőrség által lefoglalt gépkocsi látható.)

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×