eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Adócsalás, adóellenőrzés, adózás,
Nyitókép: Sergiy Trofimov Photography/Getty Images

25 milliós bírságot kapott egy napelemes számlákkal mutyizó cég

Az online számlaadatok ellenőrzésekor derült ki, hogy fiktív számlákat fogadott be egy korlátolt felelősségű társaság.

Fiktív számlákkal csökkentette fizetendő adóját az a gazdasági társaság, amelynél a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) áfaellenőrzést végzett, az adóhatóság a bírságokkal együtt 25 millió forint megfizetésére kötelezte a céget.

Az online számlaadatok alapján derült fény a fiktív számlák befogadására egy korlátolt felelősségű társaságnál. A cég adminisztratív szolgáltatások igénybevételével csökkentette fizetendő áfáját. Az egyik beszállító egyebek mellett

napelemmel kapcsolatos, fiktív szolgáltatásokat számlázott, amik háztartási méretű kiserőművek igénybejelentő lapjainak, csatlakozási és készre jelentési nyomtatványainak kitöltéséről szóltak.

A beszállítók jogkövetési vizsgálatának eredményei megerősítették a kockázatelemzők feltevését, hogy a költségszámlák valótlanok voltak.

Az ellenőrzés során feltárt gyanús körülmények miatt a cégvezető társadalombiztosítási kötelezettségeit is vizsgálták a revizorok. Ezen a téren is kijátszotta a szabályokat az ügyvezető, aki ugyan a társaság munkájában személyesen és aktívan közreműködött, de járulékot még maga után sem fizetett.

A NAV a legsúlyosabb mértékű, 200 százalékos adóbírságot alkalmazta a fiktív számlák befogadása miatt. Az adózónak a számviteli rendelkezések folyamatos megsértése, az ellenőrzés akadályozása és a költségvetés megkárosítása miatt kell a bírságokkal együtt 25 millió forintot befizetnie a központi költségvetésbe.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×