eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: YouTube/Magyarország Ügyészsége

Súlyos ügy miatt vittek el két határrendészt - videó

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt nyomoz, amely eljárásban két rendőrt hallgatott ki gyanúsítottként és sikeresen indítványozta letartóztatásukat.

A Központi Nyomozó Főügyészség összefoglalója alapján a korrupciós bűncselekmények miatt elrendelt nyomozásában a regionális nyomozó ügyészség 2023. szeptember 19-én, több helyszínen összehangolt eljárási cselekményeket folytatott. Az Ártánd Közúti Határátkelőhelyen és a Nagykereki Autópálya Határátkelőhelyen tartott bűnügyi akciót a Terrorelhárítási Központ, a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatal munkatársaival együttműködve hajtották végre a nyomozó ügyészek.

A megalapozott gyanú lényege szerint 2022. októberében a két határrendész az ártándi határátkelőn látott el útlevélkezelői szolgálatot, amikor 23 óra körül kilépésre jelentkezett egy német honosságú tehergépkocsi.

A sofőr átadta a határrendésznek a kiléptetéshez szükséges iratokat, aki miután félreállította a tehergépkocsit, közölte, hogy a gépjármű irataival kapcsolatban annyi hiányosságot észlelt, amiért

körülbelül 4000 eurónyi bírságot kellene fizetni, majd felvetette, hogy „meg lehetne oldani 1500 euróval” is.

Az átlépésre jelentkező személyek vitatták, hogy a járművel és az átlépéssel kapcsolatban bármilyen szabálytalanság lenne, így fizetni nem akartak, közölték, hogy csak 500 eurójuk van – amivel a határrendész megelégedett volna –, de kezdetben ezt sem akarták átadni.

A határrendész többször elmondta, hogy kollégájával csak akkor engedélyezik a Romániába történő átkelést, ha fizetnek, majd intézkedés nélkül váratták őket.

Közel két óra elteltével a két személy – annak ellenére, hogy a visszatartásuknak, és a bírság kiszabásának nem volt jogalapja – átadott a határrendésznek 300 eurót és 70.000 forintot, majd miután ezt a hivatalos személy kevesellte, további 200 lejt is. A határrendészek ezután átengedték a tehergépkocsit a határon, de

a meghatározott átléptetési adatokat nem rögzítették a nyilvántartásban.

Az ügyészség elrendelte a két elkövető őrizetét, gyanúsítottként hallgatta ki őket, majd sikeresen indítványozta letartóztatásukat. A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsának végzése ellen a terheltek és védőik fellebbezést jelentettek be.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×