eur:
394.2
usd:
369.67
bux:
65555.93
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: PoliceHungary/YouTube

Lelőtték, feldarabolták és elásták áldozataikat – videó

Kettős emberölés ügyében emelt vádat egy szlovák állampolgárságú férfi és magyar társa ellen a Fővárosi Főügyészség.

A vádirata szerint a 43 éves szlovák állampolgárságú vádlott és a 42 éves magyar vádlott 2015 tavaszán ismerkedett meg egymással, és onnantól kezdve a szlovák férfi több bűncselekmény végrehajtásával is megbízta magyar társát, anyagi ellenszolgáltatás fejében.

A szlovák vádlott és a szintén szlovák állampolgárságú sértett még 2012–2013-ban került egymással közelebbi kapcsolatba, majd később a vádlott a sértett bizalmi embere lett, ennek keretében a sértettnek üzleti jellegű ügyeket és hétköznapi dolgokat intézett. Emellett a vádlott jövedelme is a sértettől származott, miután felhatalmazást kapott egy, a sértett tulajdonában álló cég ügyeinek vitelére – olvasható a Fővárosi Főügyészség sajtóközleményében.

A szlovák állampolgárságú sértettet Szlovákiában, 2014 őszén börtönbüntetésre ítélték. A szlovák férfi a büntetés végrehajtása elől Magyarországra szökött, majd 2015 januárjában, más nevében, illetve személyi adataival bérbe vett egy XIII. kerületi, Marina parti lakást. Magyarországi bujkálásának költségeit nagy összegű készpénzből, valamint befektetési aranytömbökből kívánta fedezni. Ennek érdekében azzal bízta meg a 43 éves szlovák vádlottat, mint bizalmi emberét, hogy a saját nevében nyisson bankszámlát, illetve béreljen neki egy széfet.

A szlovák vádlott a vád szerint ebben az időben határozta el, hogy a sértett élethelyzetének ismeretében, a sértetthez fűződő viszonyát kihasználva, vagyonának megszerzése érdekében megöli őt. Az emberölésben való közreműködésre végrehajtó emberét, a 42 éves magyar vádlottat kérte fel, aki anyagi részesedés fejében vállalta, hogy az emberölésben közreműködik. Az előkészületek során, a szlovák vádlott intézkedett a holttestek szállításához, eltüntetéséhez szükséges eszközök – így pl. orrfűrész, zsákok, tisztítószerek, mész – beszerzéséről, magyar vádlott társa pedig Pilisszentiván külterületén egy gödröt ásott.

Ilyen előkészületeket követően, a vádlottak 2016. február 11-én a délelőtti órákban megjelentek a XIII. kerület, Marina parti lakásban, ahol

a sértettet, valamint a lakásban tartózkodó barátnőjét közvetlen közelről, célzottan, többször fejbe lőtték. Ezt követően a magyar vádlott a lakás fürdőszobájában a holttesteket feldarabolta,

a testrészeket és a torzókat sporttáskákba csomagolta, majd azokat a sértett gépkocsijával Pilisszentivánra vitte, ahol az előzetesen kiásott gödörbe tette, mésszel és vízzel leöntötte, végül pedig a gödröt betemette.

Ezzel párhuzamosan a szlovák vádlott a sértett megbízásából bérelt széfet kiürítette, az abban elhelyezett értékeket magához vette. A vádlottak másnap visszatértek a lakáshoz és azt kitakarították.

A magyar férfi a kettős emberölésben való közreműködéséről beszámolt az élettársának. A vádlott közreműködéséért kapott két darab befektetési aranytömböt a nő pár nappal később egy budapesti aranykereskedésben, mintegy 10 millió forint összegért eladta. A szlovák férfi pedig a sértett vagyonába tartozó összesen 10 darab, mintegy 60 millió forint összeértékű gépkocsit megszerezte, majd azok többségét eladta.

A vádirat szerint a szlovák vádlott a magyar társának, 2015. évben több más, hasonló megbízást is adott, anyagi ellenszolgáltatásért cserébe. Így 2015. augusztusában egy szlovák állampolgár megverésére, 2015. novemberében pedig egy szlovákiai családi ház felgyújtására adott megbízást magyar társának, aki 500-1000 euró közötti összegekért cserébe a megbízásokat végrehajtotta. Egy további esetben pedig azzal bízta meg a társát, hogy 1500 euró fizetségért cserébe, törje el egy szlovák férfi lábát. A vádlott – egy társával együtt – ez esetben a megbízás kereteit túllépve, egy viperával életveszélyes fejsérüléseket okozva bántalmazta a sértettet.

Az ügyben az eredményes felderítés érdekében a Legfőbb Ügyészség és a Szlovák Köztársaság Legfőbb Ügyészsége közös nyomozócsoportot hozott létre, amelyben Magyarországot a Készenléti Rendőrség Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztálya és a Fővárosi Főügyészség képviselte.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben előre kitervelten, nyereségvágyból és több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntette, továbbá súlyos testi sértés, rongálás és – az élettárs vonatkozásában – pénzmosás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

A főügyészség a két férfival szemben életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozza a vádiratban azzal, hogy a bíróság a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét a szlovák férfi esetében zárja ki, a magyar férfi esetében pedig állapítsa meg, hogy feltételes szabadságra a törvény erejénél fogva nem bocsátható, tekintettel arra, hogy őt időközben, más ügyben, életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték.

A nővel szemben börtönbüntetés és pénzbüntetés az ügyészi indítvány – zárul a közlemény.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×