eur:
390.12
usd:
365.14
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
School corridor with lockers. 3d illustration
Nyitókép: urfinguss/Getty Images

Csúnyán átverte a szülőket az iskolaigazgató, pénz kért az ingyenes oktatásért

A Fővárosi Törvényszék első fokon két év – 5 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre és 1 millió 50 ezer forint pénzbüntetésre ítélt egy férfit, akit 7 rendbeli önálló intézkedésre jogosult személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével vádoltak. A bíróság 1 millió 200 ezer forintra vagyonelkobzást is elrendelt a vádlottal szemben, akit végleges hatállyal eltiltott az oktatási tevékenység gyakorlásától.

Az ítélet szerint a terhelt egy budapesti iskola vezetőjeként – kötelességeit, továbbá az ingyenes alapfokú általános iskolai és középfokú gimnáziumi oktatásra vonatkozó szabályokat megszegve – külföldi állampolgárságú szülőktől pénzt – összesen több mint ötmillió forintot – kért gyermekeik két tanítási nyelvű osztályba történő felvételéért.

A szülőknek nem volt tudomása arról, hogy az oktatás ingyenes, és a felvételhez kötelezően előírt szintfelmérőket kell a diákoknak teljesíteniük. A pénzt annak tudatában adták oda a vádlottnak, hogy az a gyermekeik két tanítási nyelvű osztályban való képzésének díja.

A büntetés kiszabása során a bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe a többszörös halmazatot, azt, hogy a vádlott a bűncselekményt kötelességét megszegve és egyben üzletszerűen követte el. Enyhítő körülményként értékelte a bíróság a terhelt büntetlen előéletét, idős korát, egészségügyi állapotát, azt, hogy a munkaviszonya alatt többféle kitüntetést kapott, továbbá az időmúlást is – olvasható a Fővárosi Törvényszék sajtóközleményében.

Mindezekre tekintettel a bíróság úgy ítélte meg, hogy a büntetéssel elérni kívánt célok a vádlott esetében a felfüggesztett szabadságvesztéssel és a kiszabott pénzbüntetéssel is biztosíthatók. Az ítélet nem jogerős, mert mind az ügyészség, mind a vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozatra.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×