eur:
393.63
usd:
364.79
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: police.hu

Több mint négyezer védett rákot találtak a rendőrök

Két mikrobuszban is találtak belőlük.

Több mint négyezer védett rákot, főként kecskerákot (Astacus leptodactylus) találtak a rendőrök két mikrobuszban a nagylaki közúti határátkelőhelyen - közölte a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság.

A rendőrségi beszámoló szerint két görög állampolgár csütörtök délután jelentkezett belépésre a nagylaki átkelőnél egy görög, illetve egy bolgár mikrobusz vezetőjeként. Az autók rakterében, műanyag tárolókban 4350 rákot találtak a rendőrök.

A szakértők a helyszínen megállapították, hogy a szállítmány értéke meghaladja a 210 millió forintot. A gépjárműveket és az állatokat a rendőrök lefoglalták. A két férfit előállították, természetkárosítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt eljárás indult ellenük.

Forrás: police.hu
Forrás: police.hu

Legutóbb október elején a pénzügyőrök fedeztek fel több mint négyezer kecskerákot egy román teherautó rakterében az M5-ös autópályán, de korábban is rendszeresen elfogtak rákcsempészeket. Egyszer például 2014-ben körülbelül 800 kilogrammnyi, mintegy 25 ezer darab kecskerákot találtak ládákban elhelyezve egy bolgár furgonban.

  • A kecskerák Magyarországon védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50 000 forint.
  • Az olyan nagyméretű édesvízi rákok, mint a folyami és a kecskerák, kedvelt csemegének számítanak a francia és belga konyhában.
  • Akkora igény van rá, hogy Kelet-Európából és Törökországból legálisan és illegálisan is szállítanak állatokat nyugatra.
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×