INFORÁDIÓ 
2020. július 5. vasárnap
Emese, Sarolta

kúria

legfőbb ügyész

gyárfás tamás

Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető érkezik büntetőperére a Fővárosi Törvényszék épületében 2020. február 11-én. Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának ügyében felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberöléssel megvádolt Gyárfás Tamás korábban tagadta bűnösségét.

Elutasította a Kúria a legfőbb ügyész indítványát a Gyárfás-ügyben

Infostart

Polt Péter a Fővárosi Törvényszéknek az ismert médiavállalkozó büntetőügyeinek egyesítéséről hozott határozatát támadta meg.

A Fővárosi Törvényszék még november 15-én egyesítette a perújítás miatt Portik Tamás ellen folyamatban lévő büntetőügyet a Gyárfás Tamás ellen folyó büntetőügyhöz. Ez ellen a legfőbb ügyész december 16-án a törvényesség érdekében jogorvoslatot jelentett be, és indítványozta, a Kúria állapítsa meg, hogy a végzés törvénysértő.

A Kúria indokolása szerint az eljárás azonos szakaszában lévő ügyek egyesíthetők, és ez a perújítás elrendelését követő elsőfokú eljárásra is vonatkozik. A több emberen elkövetett emberölés, több ember szándékos megölése ún. összefoglalt bűncselekmény, az emberölés minősített esete. Az egységbefoglalás szempontjából közömbös az egységet alkotó cselekmények mikénti megvalósulása, egymáshoz való viszonya, kötődése, elszigeteltsége vagy kapcsolódása. Törvényi egységet csak tettesi magatartás hoz létre. Az adott, összefoglalt bűncselekmény ugyanazon tettes cselekményeit foglalja össze, s ezt szolgálja az ehhez kapcsolódó perújítási gyakorlat.

A törvényességi jogorvoslat csak a legfőbb ügyész által igénybe vehető jogi eszköz, melynek elsődleges célja annak deklarálása, hogy a megtámadott határozat egésze vagy annak valamely rendelkezése törvénysértő. Az erről szóló megállapítás nem a múltra hat, hanem a jövő jogalkalmazásának szól. Tehát a büntetőperben, az érintett büntetőeljáráson kívül eső olyan eljárás, amelynek tartalma a jogértelmezés. Törvényi korlátja, hogy a Kúria határozata ellenében, és perújítási, avagy felülvizsgálati okból nem vehető igénybe – áll a Kúria közleményében.

Mint ismert, az ügyészség ebben az egyik eljárásban azzal vádolja Gyárfás Tamást, hogy ő bízta meg az azóta már más ügyekben jogerősen elítélt Portik Tamást és Tasnádi Pétert Fenyő János megölésével. A vád szerint Portik Tamás meg is szervezte a gyilkosságot, ebben az ügyben folyt a másik eljárás, a kettőt egyesítette a Fővárosi Törvényszék, amely azóta tárgyalást is tartott a perben.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018