eur:
392.43
usd:
367.51
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Tűzbe ment férjéért az asszony

Tűzhalált halt egy indiai nő, amikor férje halotti máglyájára ugrott. A szati nevű hindu vallási szokást már betiltották, de néhány ritka esetben még előfordul.

A rendőrség állítása szerint a 40-es éveiben járó nőt senki nem kényszerítette arra, hogy a több száz éves rítus szerint kövesse férjét a sírba.

A helyi falusiak azt mondták, hogy Dzsanakrani, másokkal együtt végignézte, ahogy meggyújtják férje áldozati máglyáját, majd azt mondta, hogy dolga van és hazamegy.

Később azonban megtalálták holttestét a máglyán.

Egy 18 éves lány is tűzbe ment

A szati legmegrázóbb példája 1987-ben történt, amikor egy 18-éves lány halt tűzhalált. Az eset hatalmas botrányt kavart.

A rendőrség azzal vádolta Rúp Kanvar apósát és sógorát, hogy kényszerítették a lányt, üljön férje máglyájára. 1996-ban azonban felmentették őket.

A szati hagyománya feltételezések szerint 700 évre tekint vissza és a radzsput nevű indiai uralkodóosztály asszonyai ölték így meg magukat.

A radzsput nők eredetileg akkor lettek öngyilkosok, ha férjük meghalt a háborúban. Így akarták elkerülni, hogy az ellenség kezére juthassanak. Később a szati a házastársi odaadás mércéje lett.

A brit gyarmatosítók 1829-ben az indiai reformmozgalom nyomására törvényen kívül helyezték a gyakorlatot.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×