eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nem kapott állampolgárságot, mert rossz napon született

Egy brit férfi és olasz élettársa gyereke brit állampolgárság nélkül maradt, miután egyetlen nappal azelőtt született, hogy egy törvénymódosítás megszüntetett volna egy joghézagot. A gyermek olasz állampolgárságot sem kaphat, mert édesanyja Nagy-Britanniában él.

Leo Poole június 30-án született Bristolban. Amikor szülei el akarták vinni Olaszországba, megmutatni az édesanya családjának, azt hitték, hogy automatikusan jogosult lesz brit útlevélre.

Martin Poole-t és Christiana Nisit azonban kellemetlen meglepetés érte: fiúk nem kaphat brit állampolgárságot, mert édesanyja külföldi, és szülei nem házasok.

Ha július 1-jén születik Leo, akkor már az új, módosított jogszabály lenne érvényes rá, amelynek értelmében édesapja jogán is kaphatna brit állampolgárságot. Ám egy nappal korábban született, így szüleinek össze kell házasodniuk, ha azt akarják, hogy fiúk brit állampolgár legyen.

Házasság, vagy költözés Olaszországba

Martin Poole szerint persze ez is megoldás, és semmi problémájuk azzal, hogy hivatalosan is összekössék életüket, de nem szívesen állnának kényszerből az oltár elé.

Az útlevél problémáját ideiglenesen megoldotta az olasz konzulátus, amely engedélyezte, hogy az anya útlevelébe kerüljön a gyerek.

Olasz állampolgárságra azonban csak akkor lesz jogosult Leo, ha 12 hónapon belül a család Olaszországba költözik. Ideiglenes megoldásként egyelőre ezt választják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×