eur:
400.78
usd:
367.2
bux:
74369.02
2024. október 14. hétfő Helén
Paperwork files searching information business concept, Businessman hands typing keyboard computer, working in stacks of report papers and piles of unfinished documents achieves on office desk
Nyitókép: smolaw11/Getty Images

Elítélő jelentést írt a Transparencyről a Szuverenitásvédelmi Hivatal

Magyarországra káros, az országot és a magyar állami intézményeket stigmatizáló, dezinformáción alapuló befolyásoló tevékenységet végez a Transparency International Magyarország Alapítvány (TIM) - állapította meg a Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálata.

A hivatal 2024. június 18-án indított egyedi - átfogó jellegű - vizsgálatot a TIM tevékenységével összefüggésben. A vizsgálat lezárásaként megállapították: a Transparency International Magyarország Alapítvány finanszírozásának, tevékenységének és kapcsolati hálójának áttekintése alátámasztja, hogy a vizsgált szervezet egy több mint harminc éve működő globális lobbihálózat részeként, a hálózat mögött meghúzódó nagyhatalmi érdekek mentén fejti ki politikai nyomásgyakorló tevékenységét.

A Transparency International (TI) nevű hálózatot az Amerikai Egyesült Államok érdekeit képviselő Világbank hozta létre, hogy érvényesítse stratégiai célkitűzéseit.

A TIM külföldi állami finanszírozás bevonásával végzi tevékenységét. A szervezetet működtető nemzetközi hálózat fő finanszírozói a Világbank legnagyobb szavazati erővel rendelkező államai, valamint az Európai Bizottság, de ott van a jelentős támogatók között a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány is. A szervezetet több mint 80 százalékban külföldi forrásokból működtetik - írták.

Hozzátették: a TIM mögött meghúzódó nemzetközi hálózat által tematizált "átláthatóság", "korrupcióellenesség" fogalmai nem a közélet tisztaságát, a piaci résztvevők közötti kiegyenlített versenyt szolgálják, hanem az amerikai gazdasági és politikai érdekek érvényesítésének fegyverei.

"A TIM ezen témák kisajátításával fejti ki Magyarországra káros, Magyarországot és a magyar állami intézményeket stigmatizáló, dezinformáción alapuló befolyásoló tevékenységét" - fogalmazott a hivatal. A hálózat és az annak szabályai, céljai mentén működő szervezet fő fegyvere a berlini központban készülő korrupcióérzékelési index, amelyet a TI-t finanszírozó és/vagy vele együttműködő szervezetek, illetve maga a TI is képes érdekei szerint manipulálni. A dokumentum szerint

a korrupcióérzékelési index és annak felhasználása a dezinformáció minden formai kellékével rendelkezik, dezinformációnak tekinthető, mivel alkalmas arra, hogy valótlan állításokat igaznak tüntessen fel.

Úgy fogalmaztak: a TI által évente közreadott korrupcióérzékelési index módszertana manipulatív, a módszertan a korrupcióérzékelési indexet alkalmassá teszi arra, hogy azzal országok nemzetközi megítélését befolyásolják.

"A TIM ennek a tudományosnak álcázott felmérésnek a kommunikációjával próbálja Magyarországot és a magyar államigazgatási szerveket rossz színben feltüntetni. A szervezet az Európai Bizottságnak készített, dezinformációt tartalmazó árnyékjelentéseivel valódi politikai, gazdasági és társadalmi károkat okoz Magyarországnak" - írták.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal kitért rá, hogy az "árnyékjelentések" elkészítésének módszertana a magyar társadalom számára rejtve marad, miközben az erre épülő dezinformációs kampány Magyarország politikai és gazdasági érdekérvényesítő képességének korlátozására tesz kísérletet a nemzetközi térben. A TIM jogállamisági jelentésekhez mellékelt "árnyékjelentései" továbbá szerintük alkalmasak arra, hogy a belföldi demokratikus versenyt is befolyásolják.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a vizsgálatban a szervezet megtagadta az együttműködést, és ezt már a vizsgálat megindításáról szóló megkeresésre adott első válaszában egyértelművé tette. "Az ennek ellenére feltárt információk elemzése és összefüggések kiértékelése alapján a hivatal megállapította, hogy a szervezet működése nem átlátható" - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
A hannoveri villamosok HÉV-ként való használata csak végső megoldás lehet
Bolla Tibor az InfoRádióban

A hannoveri villamosok HÉV-ként való használata csak végső megoldás lehet

Hétfőn először ült össze főváros Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottsága, amelynek ülésén úgy döntöttek, megvizsgálják, hogy a múlt héten nyilvánosságra került HÉV-vonalak ritkítása ügyében a főváros tudna-e segíteni a felszabaduló régi villamosaival.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Hatmilliárd eurós uniós tervről rántották le a leplet

Hatmilliárd eurós uniós tervről rántották le a leplet

A Nyugat-Balkán és az Európai Unió közötti kapcsolat erősödése kulcsfontosságú. A találkozón bejelentett új akcióterv és a Növekedési Terv 6 milliárd eurós befektetése tovább segíti a régió gazdasági integrációját és közelebb hozza a nyugat-balkáni országokat az EU egységes piacához. Von der Leyen kiemelte, hogy az EU bővítése jelenleg az egyik legfontosabb stratégiai prioritás, és elkötelezett abban, hogy a régió országai az Unió teljes jogú tagjaivá váljanak – mondta el hétfőn Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a csúcstalálkozó, amely a Nyugat-Balkán és az Európai Unió közötti szorosabb együttműködést célozza. Kiemelte a kezdeményezés fontosságát, amely az elmúlt évtizedben a régió és az EU közötti szilárd kapcsolat szószólója volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×