eur:
397.89
usd:
359.46
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra
Nyitókép: Pixabay

Lassan eldől, ki dönt az akkumulátortemetők helyszínéről

Miniszteri rendeletben fogják kijelölni az akkugyárak helyszínét; sok minden más mellett erről szól az az úgynevezett salátatörvény - tehát több különböző módosítást tartalmazó előterjesztés -, amelyet kedden tárgyalt meg az Országgyűlés. Az MNB is téma volt a parlamentben.

Új hatáskört kap a Magyar Nemzeti Bank - ismertette expozéjában Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára.

"A Magyar Nemzeti Bank a jövőben a pénzügyi felügyeletek európai rendszerébe betöltött tagsága okán ellátja a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni hatóság hatásköréből eredő rá háruló feladatokat" - fogalmazott.

Egy másik változtatás újabb ingatlantípus esetében teszi lehetővé a lakáscélú megtakarítás felhasználását - tette hozzá a miniszterhelyettes.

"A jövőben lakótelek, lakás, családi ház vagy tanyai lakóingatlan mellett üdülő vonatkozásában is lehet előtakarékossági szerződést kötni, ezzel segítve a lakosság rekreációját és az üdülőövezetek fejlesztését."

A tavalyi sikeres lakásbiztosítási kampány szabályait úgy pontosítják, hogy a felmondási lehetőséggel nemcsak évfordulókor, hanem minden év április 30-ával is élhetnek az ügyfelek.

Átalakítják az Eximbank és a Magyar Fejlesztési Bank ügyvezetőjére vonatkozó rendelkezéseket is. A munkáltatói jogok az igazgatóságtól a tulajdonosi joggyakorlóhoz kerülnek.

Egy másik módosítás alapján az akkumulátor-újrafeldolgozó üzemek helyszínét az iparügyekért felelős miniszter jelölheti ki - hangzott el az államtitkári beszámolóban.

"Elengedhetetlen, hogy a hulladékká vált gépjármű- és ipari akkumulátorok feldolgozása olyan helyszíneken történjen Magyarországon, ahol ez a tevékenység biztonságosan, a lakosságra és a környezetre nézve kockázatmentesen folytathatók legyen."

A Fidesz vezérszónoka, Szeberényi Gyula kiemelte, hogy a jegybank a kriptoeszköz-szolgáltatókat is felügyelni fogja.

A KDNP-s Vejkey Imre szerint a lakáspénztárakról szóló törvény módosítása bővítheti az előtakarékoskodók körét.

A Jobbikos Z. Kárpát Dániel javasolta, hogy állítsák vissza az előtakarékosság állami támogatását. A Mi Hazánk vezérszónoka, Apáti István az akkumulátorgyárak létesítése ellen érvelt, leginkább azzal, hogy az elektromobilitás nem terjed annyira gyors tempóban, mint jósolták.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt ugyanezt az álláspontot képviseli, csak ő az akkugyárak környezetvédelmi kockázataira hivatkozott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×