eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária
Orbán Viktor Kötcsén (vízjel a bal felső sarokban)
Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor

Képek, beszédrészletek és Orbán Viktor bicepsze a kötcsei piknikről - videó

Orbán Viktor fotókat és egy videót is posztolt, a lapok pedig egyre több mindent megírnak abból, amiről a miniszterelnök beszélt a hétvégi rendezvényen.

„Kötcsei piknik. Még az ing is megúszta!” – írta közösségi oldalán Orbán Viktor. A miniszterelnök bejegyzésében arról a kötcsei piknikről osztott meg fotókat, amivel a kormánypárt – immár hagyományosan – elindítja az őszi politikai szezont, és ahol Orbán Viktor miniszterelnök zárt körben tart politikai helyzetértékelést.

A TikTokra egy kis lazább tartalom is felkerült: a kormányfő a videó tanúsága szerint összetalálkozott a helyszínen Németh Kristóffal, aki – mivel most a Sztárboxban bokszol – felkérte egy kis bicepszmutogatásra. A miniszterelnök rögtön igent mondott és ingét levetve, trikóban pózolt a kameráknak.

@viktor_a_tiktokon Bicepszverseny barátok közt #orbanviktor #miniszterelnok #follow #fyp #Magyarország #Kötcse #Sztárbox #NémethKristóf ♬ 热血摇滚帅气出场 Pie of the tiger - Funkworld

A Magyar Nemzet azt írta, a kormányfő a 2009-es kötcsei találkozón vázolta fel először centrális erőtér elképzelését, most azonban kialakult egy új belpolitikai struktúra, amelyet újra kell értelmezni. Idén egy új gazdaságpolitikai irányvonalat vázolt fel beszédében, melyben rámutatott:

Magyarországnak új gazdaságpolitikára van szüksége, amelynek lényege a gazdasági semlegesség.

Mint mondta, ebben az évben a magyar gazdasági növekedés Európa első harmadában van, de ezzel nem elégedett. Akkor lesz az, ha a magyar növekedés Európában az első lesz: három–öt százalék közti növekedést szeretnének elérni, ez pedig nem lehetetlen a következő évben.

Arról is beszélt, hogy a reptér a nemzeti vagyon visszavásárlása, a Vodafone megvásárlása pedig történelmi lépés, hogy Magyarországnak legyen magyar kézben lévő infokommunikációs, telekommunikációs, nagy nemzetközi erejű cége. Ezek mind fontos, szükséges lépések – jegyezte meg.

Orbán Viktor kijelentette: „a mostani állapotunk jól mutatja”, hogy időben megéreztük, hogy a blokkosodás helyett inkább egy egységes világgazdaság minden fontos szereplőjével ápolt jó kapcsolat adhat megoldást a magyar gazdaságnak.

A miniszterelnök beszédében kitért még a jegybank és a kormány közötti vitákra, az egészségügy helyzetére, az EU-s pénzekre, külpoltikai kérdésekre, de még azt is elárulta, fog-e vitázni Strasbourgban Magyar Péterrel.

Az atv.hu helyszíni forrásaira hivatkozva részletesebben is beszámolt a beszédről. Az összeállítás szerint Orbán Viktor a Tusnádfürdőről már ismert "világrendszerváltás" kifejezést használva azt mondta, hogy egy minden kontextusában változó világban kell helyt állnunk, úgy, hogy az elmúlt 500 év "nem a mi időszakunk volt". A miniszterelnök értékelése szerint

a Keletnek behozhatatlan előnyei vannak, ezen a ponton a demográfiai, a tőke és a technológiai tényezőkre hívta fel a figyelmet.

Unipoláris világrend helyett multipolárissal kell számolni szerinte, ennek a vesztese Amerika lehet.

A receptet a következő, a 2026-os választás megnyeréséhez a miniszterelnök a lapnak nyilatkozók beszámolója alapján több pontban határozta meg: ezek közt sorolta az alkalmazkodni tudást az aktuális világgazdasághoz, az életszínvonal javulását és a jövőkép kapcsán a reményt. A politikai ellenfeleket látva is a józan ész talaján kell állni – figyelmeztetett a miniszterelnök és külön hangsúlyozta, hogy az "életelvekben" a többség mellett kell állni.

A miniszterelnök az összegzés szerint arról is beszélt, hogy 2026-ig nem fog változni a covid okozta fölfordult gazdaságpolitikai helyzet, ehhez alkalmazkodni kell, új gazdaságpolitika szükséges, és a semleges gazdaságpolitika a legfontosabb. Szerinte nem szabad semelyik blokk mögé csatlakozni, minden irányba kell nyitni, a finanszírozási semlegességnél pedig Katart, Pekinget, Tokiót említette.

Mint az atv.hu írta, a miniszterelnök szerint

Matolcsy György jegybankelnök mandátumának jövő tavaszi, márciusi lejárta után összehangolt gazdaságirányításra és programra van szükség.

Meglátása szerint a belpolitikai helyzet is átalakult, és már nem arról kell beszélni, hogy "van a múlt és vagyunk mi és a múlt ne térjen vissza", hanem a jövőképek harcát kell megnyerni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×