eur:
394.78
usd:
357.98
bux:
72282.1
2024. augusztus 17. szombat Jácint
kutyatartás
Nyitókép: Pixabay

Nem feltétlenül kell a tűzijátéknak a háziállatok poklának lennie

Előzzük meg a kutyapánikot az augusztus 20-i tűzijáték idején - kéri a lakosságot az Orpheus Állatvédő Egyesület.

Közleményt adott ki augusztus 20. kapcsán az Orpheus Állatvédő Egyesület.

"Az ünnepi tűzijáték hang- és fényhatással jár. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az állatokra a tűzijáték fénye és hangja sokkhatásként hat, amitől elszökhetnek. Az ijedt kutya vagy macska félelemből támadhat, harapást is okozhat" - olvasható a közlésben.

Seres Zoltán, az állatvédő egyesület vezetőjének javaslata az, hogy az állatok számára a durrogás idejére a gazdik biztosítsanak zárt, hangtól tompított helyet. "Megelőző intézkedésekkel a kóborrá váló állatok számát csökkenthetjük, illetve a felelős állattartást segíthetjük elő."

Négy jó tanácsa is van az egyesületnek:

  1. az ünnepi rendezvényekre kutyát és más házi kedvencet ne vigyünk magunkkal, hiszen a máskor nyugodt, szelíd kisállat számára a tűzijáték hangja vagy fénye komoly pánikot okoz
  2. az otthon tartott házi kedvencet a tűzijáték hang- és fényhatása idején zárt helyen tartsuk
  3. a biztonság kedvéért tegyünk kedvencünk nyakába a gazdi elérhetőségét tartalmazó bilétát, hogy ha szükséges, gyorsan tudjon egy esetleges megtaláló kapcsolatot teremteni a gazdival
  4. ha megtörtént a baj, az elveszett kisállatokat érdemes a lakhely legalább 10 km-es körzetében keresni, hiszen az ijedt állat rövid idő alatt nagy távok megtételére is képes.

"Felelős állattartóként apró lépésekkel megelőzhetik a bajt az állattartók" - fogalmaz Seres Zoltán a közlemény szerint.

Címlapról ajánljuk
Elindult az államalapításhoz kapcsolódó ünnepségsorozat
helyszínek, programok

Elindult az államalapításhoz kapcsolódó ünnepségsorozat

Változatos és izgalmas programokkal várják a látogatókat a Szent István-napi rendezvénysorozat szervezői a nemzet fővárosában: a szombaton kezdődő négynapos, ingyenes fesztiválon a zenei, gasztronómiai és kulturális események célközönsége mellett a családi, illetve gyerekprogramok iránt érdeklődők is megtalálják a számukra legkedvesebb időtöltést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
Megjárta a poklot, azóta megállíthatatlanul szárnyal Európa egyik legerősebb országának autópiaca

Megjárta a poklot, azóta megállíthatatlanul szárnyal Európa egyik legerősebb országának autópiaca

Az Egyesült Királyság autópiaca megállíthatatlan az elmúlt időszakban: a legfrissebb júliusi statisztikák szerint ismét több új autót értékesítettek, mint egy évvel korábban, amely egyben azt is jelentette, hogy már zsinórban huszonnegyedik hónapja tart a bővülés. A szakértők ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy bár a lendület tartósan kitart, a koronavírus-járvány előtti szintektől még messze elmaradnak az új autó eladások. Ráadásul a teljes évre vonatkozó értékesítési előrejelzéseket is mérsékelni kellett, várhatóan kevesebb, mint 2 millió új autó talál majd gazdára a szigetországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×