eur:
393.18
usd:
358.93
bux:
71863.31
2024. augusztus 13. kedd Ipoly
Nyitókép: Pixabay

Veszélyhelyzet a Bakonyban

Rengeteg a lódarázs a Nosztori Élménypark közelében.

Természetjárók bejelentése nyomán szeretnénk felhívni az erdőjárók figyelmét, hogy a Nosztori Élményparktól délre, Paloznak település irányába haladva a kék háromszög turista jelzéssel ellátott turistaút közelében lódarázsfészek található, jelen időszakban agresszívebb lakókkal. Sajnos több csípés is előfordult - írja Facebook-bejegyzésében a Bakonyerdő Zrt.

Megközelítőlegesen a fészek az Élményparktól délre Paloznak irányába haladva a turistaút út nagy kanyarulatát elhagyva, az egyenesebb szakasz jobb oldalon található mezőgazdasági területen álló kis építménnyel szemben, az erdőben található. Alábbi koordináták közelében: EOV K: 564224; É: 184650; GPS: 47.000461; 17.919552

A társaság figyelmeztető táblákat helyezett ki a területre, és arra a kirándulók hogy fokozottan figyeljenek.

A lódarázs az erdő számára hasznos, de a túrázónak rémálom lehet. Ha belefutnánk a rovarokba, fontos, hogy semmi esetre se hessegessük, fenyegessük, csapkodjuk őket, inkább óvatosan próbáljunk meg távozni, nagy ívben elkerülni. A magányos lódarázs ugyanis veszély esetén olyan feromonokat bocsát ki, amelyek nagy távolságról is jeleznek a kolónia többi egyedének, és azok veszélybe került társuk segítségére sietnek - írják a posztban. Incidens éjszakai túrákon is történhet, mert a lódarazsak erősen vonzódnak a fényhez.

Az augusztus végi-szeptember eleji időszak a hazai erdők egyetlen honos lódarázsfaja, az európai lódarázs, életciklusának legintenzívebb időszaka. A fészkek ilyenkor a legnagyobb létszámúak, és ilyenkor zajlik a párzás is. A lehűlések beköszöntével azonban a kolónia szinte összes tagja elpusztul, így a rovarokkal való találkozás esélye szinte a nullára csökken.

Azok számára, akik allergiások a darázscsípésre, akár egyetlen csípés is életveszélyes lehet. Valamint a fejet és a nyakat érő csípések még a nem allergiások számára is hordozhatnak veszélyeket.

Címlapról ajánljuk

Dagad az olimpiai tornabotrány, az amerikaiak nem nyugszanak bele az ítéletbe

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) szerint a szabályok nem teszik lehetővé, hogy újravizsgálják a párizsi olimpián a női tornászok talajdöntőjében történteket, még akkor sem, ha meggyőző új bizonyítékok állnak rendelkezésre, így Jordan Chiles nem kapja vissza az ötkarikás bronzérmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.13. kedd, 18:00
Fábián László
a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 13. 16:15
×
×
×
×