eur:
397.97
usd:
364.32
bux:
71554.39
2024. augusztus 8. csütörtök László
A logo for the Magyar Nemzeti Bank, the Hungarian central bank, during the Lamfalussy conference in Budapest, Hungary, on Monday, Feb. 6, 2023. Hungary and the global economy have passed the worst on inflation in part due to softer demand, National Bank of Hungary Deputy Governor Mihaly Patai told the conference. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Történelmi csúcsra nőtt július végén a Magyar Nemzeti Bank aranytartalékának értéke - a nap hírei

Csökkenhet az üzemanyagok ára csütörtöktől. A tanárok kötelező képzésére vonatkozó rendelettervezet visszavonását követelik az érdekvédők.

Történelmi csúcsra nőtt július végén a Magyar Nemzeti Bank aranytartalékának értéke. A múlt hónap végén rekord közelében zárt az arany árfolyama, és emiatt 6,8 milliárd euró értékű aranytartalékkal rendelkezett az MNB az előzetes adatok szerint. Ez az összeg a július végi 47 milliárd eurós nemzetközi tartalékokon belül 14,3 százalékot tett ki.

Csökkenhet az üzemanyagok ára csütörtöktől. A holtankoljak.hu azt írja, hogy a benzin és a gázolaj beszerzési ára is bruttó 4 forinttal lesz alacsonyabb. Ha ez a kutakon is megjelenik akkor benzin átlagára 609, a dízelé 612 forint lesz.

Az előző hónapok visszaesése után júniusban fél százalékkal nőtt az ipari termelés májushoz képest. Éves összevetésben ugyanakkor 3,7 százalékos az elmaradás. A Központi Statisztikai Hivatal első becslése alapján a feldolgozóipari alágak döntő többségében csökkent a termelés.

Eddig mintegy 11 ezer háztartásnak összesen több mint 10 milliárd forintos megtakarítást eredményezett a kedvezményes gázmennyiségek naparányos elosztása - közölte az Energiaügyi Minisztérium. Az egyetemes szolgáltató áprilistól automatikusan módosíthatta a kedvezmény kiosztását az egyenletes részszámlás ügyfeleinél.

A tanárok kötelező képzésére és a mobil telefon-használat korlátozására vonatkozó rendelettervezet visszavonását követeli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az érdekképviselet azután közölte ezt, hogy a Belügyminisztérium a Nemzeti Alaptantervből vizsgáztatná a tanárokat és az eredményt a teljesítményértékelésbe is beszámítaná. A szakszervezetek ehelyett a pedagógusok bevonásával a Nemzeti Alaptanterv felülvizsgálatát és átdolgozását javasolják.

Cáfolta a szaktárca a kormányhivatalokban dolgozó kormánytisztviselők bérezéséről megjelent információt. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a 24.hu-nak arról számolt be, hogy az államigazgatás 60 ezres munkavállalói csoportja túlnyomó többségének havi fizetését a garantált bérminimum szintjén, bruttó 326 ezer forint körül tartják. A tárca szerint a kormányhivataloknál a dolgozók bruttó átlagbére 510 ezer 585 forint.

Mintegy 9 ezer álláskereső helyezkedett el a 30 év alattiak és 30 év felettiek foglalkoztatását támogató, uniós finanszírozású programokkal – ismertette a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. A munkáltatók és munkavállalók eddig összesen több mint 10 milliárd forintnyi igényt adtak be, többségében bértámogatásra.

100 százalékos részesedést szerzett a TriGranit-ban az ingatlanfejlesztésben érdekelt csehországi székhelyű DRFG befektetőcsoport. A tulajdonosváltás nem érinti a munkavállalókat.

30 millió forinttal támogatja a legjobb innovációs rendezvényeket a Nemzeti Innovációs Ügynökség. A vissza nem térítendő támogatások mértéke legalább 1, legfeljebb 5 millió forint pályázatonként.

Tehetséggondozó programot indít a Libri cégcsoport. A Libri Talent azokat a kezdeményezéseket fogja össze, amelyekkel kortárs magyar írók debütálását és a könyvszakma tehetséges szakembereinek képzését támogatják. Az ösztöndíjprogramra augusztus 7-től lehet pályázni.

A melanomaszűrés fontosságára hívta fel a figyelmet a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence kiemelte: augusztusra és szeptemberre több mint 6 ezer szabad időpontból lehet választani, 30 bőrgyógyászati szakorvosi rendelőben országszerte. Az ingyenes vizsgálathoz nem kell beutaló.

Megfelelő mennyiségű őszi kalászos vetőmag áll rendelkezésre a vetési szezon előtt – közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az elvetett vetőmagok között jelenleg évente átlagosan mintegy 40 százalékot tesz ki a fémzárolt vetőmagok aránya, ezzel Magyarország lemaradásban van az európai átlaghoz képest.

Három járat utasait már kártalanítják a légitársaságok az elmúlt időszakban tapasztalható jelentős késések, illetve járattörlések miatt. A fővárosi kormányhivatal korábban 15 légijárat esetében indított ellenőrzést.

Romániában ma este 8-tól megszűnik a forgalomkorlátozás a Déli-Kárpátokat átszelő legfontosabb tranzitútvonal Olt völgyi szakaszán. A 30 kilométeres sztrádaszakasz török építője a vállalt határidőn belül elvégezte a munkát. Romániában 2020-ban kezdték építeni az első, a Kárpátokat átszelő 123 kilométeres autópályát Pitești és Nagyszeben között.

Erősíti katonai együttműködését Irán és Fehéroroszország - jelentette az iráni hírügynökség. Az iráni vezérkari főnök és a fehérorosz légierő parancsnokának teheráni találkozója után azt közölték, hogy a két ország különösen a védelmi ágazatban készül Amerika ellensúlyozására.

Új helyszínen segítenek az erdőtüzek megfékezésében a magyar tűzoltók Észak-Macedóniában: a Jasen rezervátumnál, feladatuk a lakóházak védelme, valamint védősávok kialakítása a Kozjak-tó közelében. A magyar kontingens hatodik napja 46 emberrel és 13 technikai eszközzel segít a kiterjedt erdőtüzekkel küzdő balkáni országnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elképesztő dráma után elődöntős a férfi pólóválogatott

Elképesztő dráma után elődöntős a férfi pólóválogatott

A magyar férfi vízilabda-válogatott fordulatos mérkőzést játszott az olaszokkal a párizsi olimpia negyeddöntőjében. Mindkét csapatnak volt esélye megnyerni a meccset a rendes játékidőben, végül 9-9 után ötméteresek döntöttek. Vogel Soma háromszor is védett, a mieink pedig ötből négy büntetőt belőttek, így készülhetnek a horvátok elleni elődöntőre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.08. csütörtök, 18:00
Andrásfi Tibor olimpiai bajnok párbajtőrvívó
Koch Máté olimpiai bajnok párbajtőrvívó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 7. 20:18
×
×
×
×