eur:
389.76
usd:
357.86
bux:
0
2024. július 23. kedd Lenke
hőség kánikula strand nyaralás medence fürdő napozás fürdőruha pihenés relaxáció lazítás
Nyitókép: Alexander Spatari/Getty Images

Kórokozókat találnak a magyar strandokon

Súlyos fertőzést okozhat néhány, gyakran felbukkanó kórokozó.

A nagy melegben a látogatók egészségének megőrzése érdekében elengedhetetlen a vizek minőségének folyamatos ellenőrzése. A Synlab, amely számos balatoni és velencei-tavi strand, illetve Magyarország több nagy fürdőkomplexumának vízminőség vizsgálatáért felel, a Pénzcentrummal közölte, a méréseik során mikrobiológiai és kémiai paraméterek ellenőrzésére kerül sor, melyek információt adnak a fürdővíz állapotával, szennyezettségével kapcsolatban. A vizsgált paraméterek közé tartozik például az E.coli, Enterococcus vagy a Legionella baktérium, illetve többek között a víz pH-ját, maradék fertőtlenítőszer (legtöbbször klór) tartalmát és egyéb kémiai összetevőit is mérik.

A nem megfelelő vízkezelés bőr- és szemirritációt okozhat és egészségügyi kockázatot jelenthetnek a vízben lévő mikroorganizmusok is. Egyes baktériumok, például a Pseudomonas aeruginosa jelenléte egészséges szervezetre jellemzően nem jelent veszélyt, de legyengült immunállapotban súlyos fertőzést okozhat. A pálcika alakú baktérium sebeket, szőrtüsző- és bőrfertőzéseket, a külső és belső fül enyhe, esetekben igen súlyos fertőzését okozhatja.

Saját beépített vagy merev falú medencék esetében javasolt rendszeres időközönként, a szezonban legalább egyszer akkreditált vízvizsgálatot végeztetni. Otthoni medencék esetében gyors és egyszerű a vizsgálat folyamata. Ahogy légkondicionálók esetében már bevett szokás, hogy évente tisztíttatjuk, úgy fontos, hogy ez a tudatosság megjelenjen a magánmedencék esetében is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×