eur:
389.67
usd:
357.9
bux:
73375.88
2024. július 22. hétfő Magdolna
Varga Mihály
Nyitókép: Facebook/Varga Mihály

Átfogó bejelentést tett a Pénzügyminisztérium a családtámogatásokról, a nyugdíjakról és a rezsicsökkentésről

A költségvetés júniusban 107,8 milliárd forintos hiánnyal zárt, ami az elmúlt 22 év legkedvezőbb 6. havi mutatója. Ebből fakad a közlés.

A kedvezőtlen külső hatások ellenére a magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára, a magyar költségvetés az erős nyomás alatt is garantálja a nyugdíjak és a családtámogatások védelméhez, valamint a rezsicsökkentés fenntartásához szükséges forrásokat - erősítette meg az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről hétfőn kiadott részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM).

Közölték, a költségvetés júniusban 107,8 milliárd forintos hiánnyal zárt, ami az elmúlt 22 év legkedvezőbb 6. havi mutatója.

Június végéig az államháztartás központi alrendszere 2656,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2640,1 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 145,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 161,9 milliárd forintos hiányt mutattak. Júniusban (egy hónap alatt) a központi alrendszer 107,8 milliárd forint hiánnyal zárt, szemben az előző évi azonos havi 132,7 milliárd forintos deficittel.

A tájékoztatás szerint kiemelendő, hogy június végéig a kamatkiadásokra fordított kifizetések 2009,5 milliárd forintot tettek ki, amely 649,4 milliárd forinttal magasabb az előző évi azonos időszaki teljesítésnél. A kamatkiadások év eleji megugrása a lakossági kötvények kamatfizetésében történt változások miatt tapasztalható, tekintettel arra, hogy egyes Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) sorozatok kamatfizetési időpontja az első negyedévben volt esedékes.

A jelentés szerint tartósan meghaladják az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 3326,0 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 1352,7 milliárd forintot fordítottunk június végéig.

Az uniós források érkezése továbbra is folyamatos: június végéig 578,2 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, ugyanakkor az uniós kiadások 945,7 milliárd forintot tettek ki.

A kormány elkötelezett az egyensúlyi mutatók javítása mellett, az erősödő gazdasági teljesítmény és a javuló költségvetési folyamatok egyaránt segítik a 4,5 százalékos hiánycél elérését - közölték.

Címlapról ajánljuk

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×