eur:
392.43
usd:
361.6
bux:
72745.29
2024. július 26. péntek Anikó, Anna
Nyitókép: Pixabay

Forró nappalok, trópusi éjszakák, marad a kánikula - időjárás-jelentés

Bár egy hidegfront súrolja hazánkat, de ez sem hoz majd enyhülést a nagy forróságban. Újabb melegrekordok dőlhetnek meg.

Időjárási helyzet Európában:

Európa déli és keleti része fölött magasnyomás található, melyet forró, afrikai eredetű légtömegek töltenek ki, ennek hatására túlnyomóan napos, száraz, forró az idő, trópusi éjszakákkal. Emellett szaharai por is van a légkör magasabb rétegeiben. A Skandináv-félsziget fölött továbbra is ciklon örvénylik, amelynek hosszan elnyúló hidegfrontja a Barents-tengertől a Fehéroroszországig húzódik, ennek vonulását felhősödés, valamint záporok, zivatarok kísérik. A front mögött magasnyomás épült ki a Baltikum térségében. A kontinens nyugati partjainál, az Atlanti-óceán fölött szintén egy alacsonynyomás fejlődött ki, melynek előoldalán délies áramlással az afrikai légtömeg szorítja egyre északabbra a hűvös óceáni légtömegeket. A ciklon hatására a Brit-szigetek térségében, valamint Franciaország nyugati partvidékén felhős az ég és több helyről jelentettek csapadékot is.

A Kárpát-medence időjárását szerda estig a Balti-térség felett kialakult anticiklon határozza meg, így napos, száraz idő várható, majd a nyugati ciklon előoldalán ismét növekszik a záporok, zivatarok kialakulásának esélye. Folytatódik a kánikula.

Várható időjárás az ország területén szerda éjfélig:

Napközben többnyire napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett. Délután csak elvétve fordulhat elő egy-egy helyi zápor, zivatar. Északnyugat felől viszont egy közeledő hidegfront hatására megnövekszik a gomolyfelhőzet és előbb arrafelé, majd estétől az északi országrészben keletebbre is kialakulhatnak helyenként záporok, zivatarok. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a keleties irányú szél, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is előfordulhatnak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerda délután 33 és 39 fok között alakul.

Címlapról ajánljuk
Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Nem csak a sokasodó munka jelent komoly kihívásokat a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (Bundesnachrichtendienst – BND) számára. Legfrissebb adatok szerint a hivatal súlyos munkaerőhiánnyal küzd, ami megnehezíti a külföldi hírszerzést. Ráadásul bizonyos törvényi korlátozások sem kedveznek a munkaerő toborzásának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 25. 21:51
×
×
×
×