eur:
398.28
usd:
372.18
bux:
69536.56
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Sign a house sale agreement
Nyitókép: xijian/Getty Images

Jókora változás az ingatlanvásárlásnál: jön az elektronikus aláírás – íme, a tudnivalók

Nyártól jön az elektronikus személyi, az elektronikus aláírás és az elektronikus ingatlan-nyilvántartás.

Elektronikus ingatlan-nyilvántartás lényegét Bognár Tímea ügyvéd, ingatlanforgalmi szakjogász foglalta össze az InfoRádióban. „Immár nem papíralapon kerülnek aláírásra az ingatlan-nyilvántartási dokumentumok, hanem elektronikus űrlapok segítségével, amihez ügyvédek, közjegyzők és erre szakosodott jogtanácsosok közbenjárására lesz szüksége az ügyfeleknek, ha ingatlan-adásvételt, -cserét vagy -ajándékozást szeretnének lebonyolítani” – magyarázta.

Mindehhez pedig elektronikus aláírás kell – tette hozzá a szakjogász, amely az új elektronikus személyi igazolványokkal lesz elérhető. Az elektronikus személyi igazolványokat a kormányablakban tudják az állampolgárok igényelni, amihez külön elektronikus aláírást is kell igényelni, illetőleg időbélyegzőt. Az új elektronikus személyi igazolvány tartalmazni fog egy speciális chipet, amire telepítik az elektronikus aláírást. Ennek birtokában fognak tudni aláírni az ügyfelek – egy chipolvasó készülék segítségével. Továbbá szükség lesz egy applikációra, ahol azonosítani, illetve érvényesíteni tudja az ügyfél az aláírását az adott dokumentumon – fejtette ki Bognár Tímea.

„Ez a gyakorlatban úgy fog kinézni, hogy az ember elmegy az ügyvédhez, hogy megcsinálja az adásvételi szerződését, viszi magával ezt az elektronikus aláírást tartalmazó új személyi igazolványát, és lesz az ügyvédnél egy speciális olvasó, amibe beledugják a kártyát, és azon keresztül fog tudni aláírni, és ahogy a banki applikációknál is, az ügyfél telefonján lesz egy applikáció, ahol az aláírását meg tudja erősíteni egy saját jelkóddal” – fogalmazott az ügyvéd.

Bognár Tímea szakjogász szerint ennek köszönhetően az ingatlanforgalmi ügyeket gyorsabban, egyszerűbben és végső soron olcsóbban lehet majd elintézni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

DK-s pártalapító küldte el Gyurcsány Ferencet

A Facebook-oldalán posztolt Leel-Őssy Gábor, a 2010-es pártalapítók egyike, aki a 2022-es választáson az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje volt. Azt ajánlott a Gyurcsány Ferencnek, hogy megírhatná első könyvét
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 17. 03:44
×
×
×
×