eur:
385.27
usd:
354.79
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
A mottled Purple wall with spooky faces looking out.  **NB-This is not artwork.  The photographer manipulated mold patches on a wall, with the clone/heal effect to make the appearance of faces**
Nyitókép: Placebo365 / Getty Images

Keresik a bajai szovjet hadifogolytábor áldozatait

A Honvédelmi Minisztérium (HM) hadisírgondozói három, második világháborús bajai tömegsír feltárását végzik ezekben a hetekben.

Eddig 489 ember földi maradványait exhumálták. A magyar hatóságok - a szakirodalomban fellelhető adatok szerint - 1948-ban 1023 embert temettek át a három tömegsírba a bajai szovjet hadifogolytábor szükségtemetőjéből.

1944 novembere és 1945 szeptembere között a becslések szerint 120 ezer fogoly fordult meg a hadifogolytáborban, többségükben magyar és német katonák, illetve magyar munkaszolgálatosok, valamint olyan civilek, akiket később a Szovjetunióba vittek tovább kényszermunkára.

A táborban főleg a járványos betegségek és a rossz körülmények miatt vesztették életüket a hadifoglyok.

Maruzs Roland alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnok-helyettese elmondta: "A bajai tömegsírok felnyitása kiemelt jelentőségű feladat múzeumunk hadisírgondozó szakemberei számára. Ilyen nagyságú feltárást még nem hajtottunk végre és hadifogolytábor temetőjének az exhumálására sem volt példa az intézmény történetében."

Az alezredes hangsúlyozta: "kiváló az együttműködés a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség szakembereivel, valamint Baja város önkormányzatával, a logisztikai háttér biztosítása pedig a Magyar Honvédség alakulatainak köszönhető."

A feltárás befejezése után az elhunytak földi maradványai a német-magyar gondozásban lévő, székesfehérvári Szentlélek katonai temetőben kapnak méltó, végső nyughelyet.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×