eur:
389.55
usd:
361.96
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Analog electricity meter for households.
Nyitókép: Torsten Asmus/Getty Images

Új, költséges dokumentum is kell januártól az ingatlanok adásvételénél

Hatévente kötelező a lakások nagy részénél a villamos biztonsági felülvizsgálat, és be kell mutatni adásvételnél és bérbeadásnál is.

Sok lakástulajdonos nem tud róla, de bérbeadáskor és tulajdonosváltáskor már kötelező a lakóingatlanok villamos hálózatának ellenőrzése, a villamos biztonsági felülvizsgálat. Egy új rendeletmódosítás szerint csak akkor lehet eltekinteni ettől, ha 6 éven belül volt felülvizsgálat, és erről megvan az igazoló dokumentum – írja az rtl.hu.

Az többnyire tudják a lakást eladók és vevők, hogy az adásvételhez kötelező az ingatlanról készült energetikai tanúsítvány, de azt már jóval kevesebben ismerik, hogy ez elvileg a bérbeadáshoz is kell, arról pedig még kevesebben hallottak, hogy egy másik szakértői vizsgálatra is szükség van sok ingatlan eladásához és kiadásához.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 40/2017-es rendeletének 2024. január 29-től hatályos módosítása szerint a lakóépületekben lévő lakások villamos berendezésén – azaz a lakásban kiépített elektromos hálózaton – villamos biztonsági felülvizsgálatot (VBF) kell végezni bérbeadáskor és tulajdonosváltáskor, ha a bérbeadás, illetve a tulajdonosváltás időpontjához képest 6 évnél nem régebben elvégzett felülvizsgálatot igazoló ellenőrzési dokumentum (minősítő irat) nem áll rendelkezésre.

A lakás vevője és bérlője kérheti a VBF elvégzését az eladótól, illetve a bérbeadótól. A felülvizsgálat kiterjed a lakás teljes elektromos hálózatára, a főelosztó berendezéstől a dugaszoló aljzatokon és lámpákon át az egyéb elektromos berendezésekig. A VBF során észlelt hibákat, hiányosságokat a felülvizsgáló által meghatározott időpontig kell javítani, illetve pótolni.

A rendeletmódosítás kötelezővé tette a bérleményként használt lakóépületek villamos hálózatán az időszakos, legalább 6 évenkénti VBF-et. Azoknál a lakóingatlanoknál, amelyek munkahelynek minősülnek, 3 évenként kell az időszakos felülvizsgálat. A lakóépületekben lévő, nem bérlemény lakásoknál pedig csak akkor hagyható el az időszakos felülvizsgálat, ha

  • fázisonként 32 ampernél nem nagyobb névleges áramerősségű túláramvédelem van, és
  • 30 milliampernél nem nagyobb érzékenységű áram-védőkapcsolóval (FI relé vagy életvédelmi relé) védettek a felhasználói berendezések.

Ezen kritériumok alapján az időszakos felülvizsgálat zömmel a régi építésű ingatlanokat érintheti. Az új építésű lakóingatlanokban már jó ideje kötelező az áramvédő-kapcsoló beszerelése. Az áramerősséget pedig a villanyóra melletti kismegszakítón ellenőrizhetjük, hogy az azon feltüntetett névleges áram meghaladja-e a 32 A-t.

Az adásvételnek és a bérbeadásnak nem feltétele a VBF megfelelő minősítése, enélkül is eladható vagy kiadható a lakóingatlan, az ellenőrzési dokumentum átadásával azonban a vevő és a bérlő tisztában lesz azzal, hogy milyen az ingatlan és a berendezések állapota.

A VBF-nak nincs hatósági ára, az ingatlan paraméterei, az abban lévő érintésvédelmi mérési pontok száma befolyásolja a felülvizsgálat díját. Kiszállással, mérésekkel, a jegyzőkönyv kiállításával együtt 40-50 ezer forintos kiadással számolhatunk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×