eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: magyarepitok.hu

Valami nagy dolog készül a Karmelita kolostor mellett

Tervezett ütemben halad a József főhercegi palota újjászületése a budai Várban.

A homlokzati elemek felhelyezésével folytatódik a József főhercegi palota újjáépítése. A Szent György téren található épület homlokzatának végleges formáját tavaly ősszel kezdték kialakítani. Jelenleg a kivitelező cég szakemberei a nyílászárók vaktokjait építik be, valamint a homlokzat szigetelésén dolgoznak. Ezzel párhuzamosan elkezdték az épület déli és keleti oldalára a faragott süttői mészkőből készült lábazati és rusztikus kváderkövek felhelyezését – írja a magyarepitok.hu.

A homlokzati ornamentumok mintáztatása is zajlik, ezek rögzítése újabb látványos szakasza lesz a József főhercegi palota újjászületésének. A korábban elkészült manzárdtetőzet acélszerkezetén jelenleg azokat az ácsmunkákat végzik, amelyek a bádogfedést előzik meg. Hamarosan elkezdődik a palotakert helyreállításának részeként a Szent György utca vonalában húzódó, keleties stílusú lodzsa építése is.

A Várkapitányság megbízásából, a Magyar Építő Zrt. 2021 júliusában kezdte el a Szent György téren a József főhercegi palota újjáépítésének munkálatait. A XVIII. század végén a Teleki-palota épült fel itt, amelyet József nádor fia, József Károly főherceg 1906-ra átalakíttatott. A Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján, historizáló stílusban megújított épület a második világháború küzdelmeiben megsérült. Rekonstrukciója helyett 1951-től munkásszállóként használták, majd az elhanyagolt és leromlott állapotú palotát 1968-ban felrobbantották, végül elbontották. Helye 2021-ig beépítetlenül állt.

A Nemzeti Hauszmann Program keretében a neoreneszánsz stílusban épült egykori istállóval és a mesebeli palotakerttel együtt épül újjá a József főhercegi palota.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×