eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Rákos-patak és egy nagyfeszültségű vezeték napfelkelte után, ködös időben 2018. november 9-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Köd előttünk, köd utánunk - időjárás-jelentés

Többnyire borongós, párás, ködös időre számíthatunk. Viszont nem lesz se szél, se csapadék.

Időjárási helyzet Európában:

Zonális, nyugat-keleti áramlás uralkodik a kontinensen - ilyenkor a ciklonok és a légköri frontok Észak-Európában vonulnak, s okoznak szeles, változékony, csapadékos időjárást. Döntően az eső esik, egyre kevesebb helyen jellemző a havazás.

A legnagyobb hatást jelenleg a Brit-szigetek közelében örvénylő hatalmas kiterjedésű többközéppontú ciklon fejti ki a térségben, amely miatt Skóciában jelentős, nagy területen 30-40 mm-t meghaladó csapadék hullott az elmúlt 24 órában.

Ezzel szemben a szárazföld középső és déli része fölött magasnyomás terül el, amely biztosítja a csendes, nyugodt időt - a napsütés mellett helyenként tartósan megmarad a köd, illetve a rétegfelhőzet. Az anticiklont kitöltő szubtrópusi légtömegnek köszönhetően a napsütötte tájakon többfelé mérnek az ilyenkor megszokotthoz képest jóval magasabb hőmérsékleteket.

Ez a magasnyomás uralja a Kárpát-medence időjárását a következő 36 órában is, így folytatódik a csendes idő, azonban a köd, illetve a rétegfelhőzet kissé nagyobb területre terjedhet ki.

Várható időjárás péntek éjfélig:

Éjszaka északnyugat felől megnövekszik a magasszintű felhőzet. Emellett rétegfelhőzet lassú terjeszkedése is valószínű egyre nagyobb területen, legkisebb eséllyel a Dél-Dunántúlt érintheti. Pénteken a köd, illetve a rétegfelhőzet várhatóan csak lassan zsugorodik, nagyobb eséllyel az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön lehetnek akár egész nap borult, ködös tájak. Másutt feloszlásukat fátyolfelhős, napos idő követi.

Érdemi csapadék nem várható, legfeljebb a borult, ködös tájakon fordulhat elő szitálás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a tartósan borult, ködös tájakon döntően 3 és 8, a napos vidékeken jobbára 9 és 15 fok között valószínű.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×