eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

700 centi felett lesz a tetőzés Budapestnél, megvan, miért tart ilyen hosszan az árhullám

A dunai árhullám levonulásának pontos előrejelzését jelentősen megnehezítette a Vág vízgyűjtőjén lehullott intenzív csapadék, valamint a Bősi erőmű üzemrendje és az ott keletkező uszadéktorlódás. Ez utóbbi kezelése, eltávolítása szükségessé tette az árhullám egy részének visszatartását, és átkormányzását a közös főmederbe. Ennek következtében Nagybajcson kettős tetőzés alakult ki, ami az alsóbb szakaszokon az árhullámok tetőzését módosítja és elnyújtja.

A csapadékos időjárás hatására a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le. A Duna Nagybajcsnál tegnap késő este másodjára is tetőzött 616 cm-es vízállással, II. fokú készültség mellett. A tetőzés már Gönyűnél is megtörtént ma hajnalban, 577 cm volt a legmagasabb vízállás. Az árhullám tetőzése jelenleg Komárom közelében jár, (ma délelőtt 10 órai vízállás: 611 cm), itt pár cm-es további áradás várható még - írták a vízügy az Infostartnak is elküldött közleményében.

Nagybajcs másodszori vártnál magasabb tetőzése, illetve a mellékfolyók (Vág, Garam, Ipoly) vártnál nagyobb vízszállítása miatt az alsóbb szakaszon is magasabb tetőzés és lassabb apadás várható. Esztergomnál ma reggel hétkor 600 cm volt a vízállás, ma napközbeni tetőzést várunk 606 cm körüli vízállással.

A ma délelőtt 10 órai budapesti vízállás 682 cm volt,

a tetőzés 700 cm körül várható december 28-án napközben.

Az árhullám miatt a csapadék elvezető csatornák, árkok zsilipjeit lezártuk, folyamatosan figyelemmel kísérjük az érkező háttérvizeket (vagyis ami a belterületekről a Duna felé áramlik), amennyiben szükséges, átemeljük a vizet. Az áradó Duna miatt a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág nagyműtárgyait (Kvassay-zsilip, Tassi-zsilip) betétgerendás elzárással zárva tartjuk.

Rakpart

A számítások szerint a rakpart szintje alá december 30-án mehet a vízállás. Baján ma délelőtt 10 órakor 732 cm volt vízállás, a tetőzés II. fokú készültség elrendelés mellett 822 cm körül várható 30-án napközben.

Árhullám van levonulóban a Lajtán, amely Mosonmagyaróvárnál ma tetőzik, további vízállás emelkedés már nem várható. A Rábán további jelentős vízszint emelkedés szintén nem valószínű a következő napokban. Az Ipoly Ipolytölgyesnél ma hajnalban 464 cm-rel tetőzött.

Tisza

A Tiszán folytatódik az árhullám levonulása, a tetőzés már elhagyta a folyó hazai szakaszát, egy újabb kisebb árhullám van levonulóban. Jelenleg még első fok fölötti vízállásokat mérnek Kiskörénél és Szolnoknál. A Tisza mellékfolyóin a lehullott csapadék és az enyhébb idő miatt szintén több helyen vízszint emelkedések indultak meg, de árvédelmi fokozatot elérő vagy azt meghaladó vízállás csak a Zagyva-Tarna vízrendszerén várható. Tarnaörsnél és Jászteleknél jelenleg I. fok körüli vízállásokat mérnek. A következő napokban egyre inkább apadó vízjárásra számíthatunk.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×