eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: esztergomi-ersekseg.hu

Martos Levente Balázs: a karácsony legmélyebb üzenete egy örömhír

Karácsonykor a legtöbb, amit tehetünk, hogy szeretjük azokat, akik ott vannak körülöttünk - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Esztergom-Budapest Főegyházmegye segédpüspöke.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen karácsonyi ünnepre számít fegyverzaj idején, amikor Ukrajnában második éve, Izraelben második hónapja dúl a háború, emberek halnak meg, Martos Levente Balázs elmondta: attól tart, hogy mindannyian gyorsan készen vagyunk arra, hogy elfeledkezzünk arról, ami nem a mi közvetlen körzetünkben történik.

"Az emberek karácsonykor nagyon szívesen behúzódnak a saját kis vackukba, saját kis melegített helyzetükbe. Bizonyos értelemben erőfeszítést kell tenni azért, hogy azokra is gondoljunk, akiknek ez a karácsony nagyon nehéz. Olyan karácsonyra számítok, amelyikben valahogy mindannyian a szívünkhöz kapunk, meg azokhoz kapunk, azokhoz fordulunk, akikre igazán számíthatunk. Nagy dolog, hogyha sikerül imádkozni, tenni valamit, kiáltani - aki Istenhez kiált, az kiáltson Istenhez, aki meg döntéshozókhoz tud szólni, az szóljon hozzájuk, hogy a béke ne csak az angyalok szózatában hangozzék el" - mondta az Esztergom-Budapest Főegyházmegye segédpüspöke.

Elmondása szerint nagyon különböző helyzeteket élünk meg itt Magyarországon is. Vannak, akik számára a határ közelsége miatt, a családi szálak miatt, vagy éppen a politikai műveltségük miatt az ukrajnai háború sokkal reálisabb. És vannak olyanok, akik minderre csak úgy tekintenek, mint egy aktuális hírkampányra, amelyikről azt gondolják, hogy ugyanúgy elmúlik, mint sok minden más, amivel eddig bajunk volt.

"A félelmekkel szembe kell néznünk. Ha valaki fél, szűrnie kell, hogy mi az, amitől érdemes távolságot tartania, és mi az, amivel érdemes foglalkoznia. Karácsonykor a legtöbb, amit tehetünk, hogy szeretjük azokat, akik ott vannak körülöttünk, vagy szeretünk úgy, olyan eszközökkel, amelyek ránk vannak bízva, és közben pedig megpróbáljuk ennek az egész ünnepnek a lehető legmélyebb üzenetét megtalálni.

Ez egy örömhír. Ez arról szól, hogy Isten, aki a világot teremtette, nem hagyta magára ezt a világot.

És hogyha az ember nem ront el mindent, akkor ez a világ tud egy nagyon szép és élhető világ lenni. A félelemmel jó szembenézni, de nem szabad nála megmaradni" - emlékeztetett Martos Levente Balázs.

Mint mondta, minden fájdalom az életünkben arra van, hogy figyelmeztessen a veszélyekre. Ezekben az esetekben például arra a veszélyre, hogy hagyjuk, hogy ez a háború eszkalálódjon, hagyjuk, hogy ez a feszültség, ami a világban újra meg újra különböző helyeken, bajokhoz vezet, ez egyedül irányítson mindent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×