eur:
389.29
usd:
362.56
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Átlépett egy szintet a Balaton

117 centiméter a Balaton átlagos vízszintje. Az magasabb, mint amennyit a téli szabályozás megenged.

A Balaton télen 110 centiméter lehet. Ettől 5 százalékkal lehet eltérni - az előírások szerint. Azzal, hogy szerda reggel 117 centit mértek ezen túllépett a tó.

Az Infostrat korábban már érdeklődött a vízügynél, hogy megnyitják-e a siófoki új zsilipeket. Akkor (110 centis volt a tó) azt a választ kaptuk, hogy "a Balaton vízkészletének csökkentése (vízeresztés) akkor indokolt, ha a vízszint eléri a minden hónap első napjára rögzített átlagos vízállás maximumát".

A vízeresztésről a hidrometeorológiai előrejelzések és az érkező csapadék mennyiségének függvényében születik döntés, jelenleg pontos időpont nem határozható meg - írtuk december 9-én.

Az elmúlt 20 napban egyébként 14 centivel emelkedett a Balaton.

Júniusban 121 centit mértek, és akkor megnyitották a Sió-csatorna zsilipét. Hajók úsztak föl és le (jelenleg egy hajózási kérelemről tudni), köztük a Bahart új kompjai és katamaránjai. Ezen időszak alatt 6,5 centit süllyedt a vízszint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×