eur:
390.95
usd:
366.66
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Résztvevők az új pedagóguséletpálya-törvény ellen tartott budapesti vonulásos demonstráción, az ADOM Diákmozgalom, a Civil Közoktatási Platform és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) rendezvényén 2023. június 5-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Hamarosan eldől, lesz-e újabb pedagógussztrájk januárban

Meghívták csütörtökre a pedagógus-szakszervezetek képviselőit a Belügyminisztériumba – a tárgyalás tétje, hogy lesz-e újabb sztrájk január utolsó napján.

Egy belső felmérés szerint a tanárok egy jelentős része vállalná a január 31-re belengetett munkabeszüntetést – mondta Nagy Erzsébet, az érdekvédelmi képviselet országos választmányi tagja az Indexnek.

Hangsúlyozta, hogy a polgári engedetlenségnek nagyon alacsony támogatottsága, hiszen sokakat elrettentett mindaz, ami tavaly ősszel történt az iskolákban, amikor is több pedagógust kirúgtak - írja a Portfolio.

A PDSZ ezután sem javasolják a tanároknak, hogy ezt az utat válasszák, utólag ugyanis nagyon nehéz megvédeni a kollégákat.

A Pedagógusok Szakszervezete és a PDSZ közösen létrehozott sztrájkbizottsága 2021 októberében fogalmazta meg követeléseit, melyeket a közelmúltban megújítottak:

  • A pedagógusok új életpályájáról szóló törvényt vonják vissza.

  • Azonnali 50 százalékos béremelést minden, köznevelésben dolgozó számára.

  • A neveléssel-oktatással lekötött munkaidő 22 óra legyen.

  • 5 elemű bérrendszert vezessenek be.

  • Töröljék el a teljesítményértékelési rendszert.

  • Minden gyermekekkel töltött munkaidőt ismerjenek el tanítással lekötött munkaidőnek.

  • Töröljék el az oktatásban dolgozók sztrájkjogát korlátozó rendelkezéseket.

  • A kormány hozzon létre európai normáknak megfelelő érdekegyeztető tanácsot.

  • Töröljék el a szakszervezetek működését és jogait korlátozó rendelkezéseket, így a reprezentativitásra vonatkozó szabályokat, és vonják vissza a szakszervezeti tagdíjak munkáltató által történő átutalását tiltó rendelkezéseket is.

  • Legyen egységes Oktatási Minisztérium.

A következő sztrájkbizottsági ülés december 21-én, 10 órakor lesz a Belügyminisztérium Szalay utcai épületében. Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja kijelentette: a január 31-i sztrájk nagyban függ attól is, hogy milyen ajánlatot kapnak.

A megújított követelések ellenére az egyik fő kérdés továbbra is a bér, a Belügyminisztérium továbbra is 10 százalékos emelésről beszél, holott az eddig visszatartott EU-s alap egy része felszabadult, a kormány pedig korábban ehhez kötötte a pedagógusok nagyobb béremelését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×