eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Fotó: Főtaxi
Nyitókép: Kondella Misi Photography/Főtaxi

Ekkorát bukik a nyugdíjon az, akit minimálbérre jelentettek be

Amennyiben valaki 40 évet ledolgozott Magyarországon, mindig minimálbéren, annak a nyugdíja ma 120 ezer forint - mondta a pénzügyminiszter egy parlamenti meghallgatáson. Reális-e ez a szám, erre adott választ Farkas András nyugdíjszakértő.

Ha valaki 40 évet dolgozott a mindenkori minimálbéren bejelentve, akkor lehet a nyugdíja 120 ezer forint körüli összeg, de csak ha 2023-ban (vagy később) állapították meg a nyugdíját - mondta a 24.hu-nak Farkas András.

A nyugdíjszakértő szerint a komplex (és földi halandó számára követhetetlen) nyugdíjszámítás ennek az oka. Arról már nem is beszélve, hogy a XXI. században életszérűtlen feltételezés, hogy valaki az élete során megszakítás nélkül és mindig minimálbérre bejelentve dolgozott.

További gond Farkas András szerint, hogy az említett 120 ezer forint éppen az a nem hivatalos létminimum, amely például a nyugdíjrendszer méltányossági eljárásainál is küszöbérték. Vagyis elég problematikus szerinte, ha 40 évi minimálbéres karrierív alapján csak a létminimumhoz szükséges nyugdíj állapítható meg.

Egy sajátos példa

Az újság egy különleges példát ismertet. Egy 92 éves nyugdíjas munkatörténetével számol. Az idős férfi 30 éve nyugdíjban van, előtte rövid ideig rokkantnyugdíjas is volt. A 40 évet bőven lehúzta munkában, mert 14 éves korától dolgozott. Volt egy hosszabb időszaka, amikor egy egész üzemet irányított, művezetőként, amihez jó kereset dukált. Később elkezdett taxizni. Ekkor a keresete szintén kiemelkedő volt, de amikor egy idő után magántaxisként űzte az ipart, akkor már – nem gondolva a nyugdíjra – csak a minimálbér után fizette a közterheket.

A nyugdíja januárban a 15 százalékos inflációkövető emelés után nőtt

122 475 forintra.

Az öregségi átlagnyugdíj összege a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint januárban 208 168 forint volt. Vagyis az ellátása januárban alulról karcolta az átlagnyugdíj 60 százalékát.

A 122 475 forint elég közel van ahhoz a számhoz, amire azt mondta a pénzügyminiszter, hogy ennyi kell hogy legyen a nyugdíja annak, aki 40 évet ledolgozott minimálbéren. Csakhogy a példában szereplő út az élete egy meghatározó részében nem a minimumot kereste, hanem magasabb bért kapott. Ehhez képest mára a nyugdíja csak annyi, mint amennyit ma kaphat elvileg az, aki mindig csak minimálbért keresett.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×