eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Félárbócon a nemzeti lobogó az Országház előtti Kossuth Lajos téren az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 67. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon, 2023. november 4-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Gyerekek kezébe adják a Parlament kulcsait, sőt!

Idén is karácsonyi programok sorával készül a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. A szervezet ezúttal is több száz hátrányos helyzetű gyermeknek teszi szebbé az ünnepi időszakot. A részletekről Edvi Péter alapító-elnököt kérdeztük.

A gyermekmentő karácsonyi rendezvényei mindig a gyermekekről szólnak, idén sem lesz ez másként.

"Elsősorban olyan gyerekekről, akik hátrányos helyzetűek, tehát nem nagyon kapnak karácsonyi ajándékot, távol, vidéken vagy határon túl laknak, őket hívjuk meg a WestEndbe a Mindenki Karácsonyára, de a meghívjuk őket - más gyermekeket, természetesen - a Parlamenti Karácsonyra és az Operaházba is a Diótörő előadásra. Egyik eseményről a másikba esünk" - mondta az InfoRádióban a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító-elnöke.

Mindenki Karácsonya

December 11-én lesz tehát a Mindenki Karácsonya idén. Edvi Péter rről elárulta, az Operett Színház művészei tartanak egy zenés-táncos előadást, utána a gyerekek legnagyobb örömére ajándékok találnak célba - immár 32. alkalommal.

"Ez a gyermekeknek rengeteget számít, mivel olyan gyerekeket választunk ki, akik olyan családi háttérrel rendelkeznek, ahol nem túl gazdag a karácsony. Csillog a szemük, hogy mennyi mindent kapnak, hogy milyen jól bánunk velük, de különben is, szeretik, ha van egy kis kirándulás, rendezvény. A gyerekek közül sokan még Budapesten sem jártak soha, nem hogy az Országházban vagy az Operában."

A Mindenki Karácsonyára azért így is főképp budapesti vagy a fővároshoz közeli gyerekek érkeznek, a műsor és az ajándékozás is rövid.

Parlamenti Karácsony

Közel 20 éve szervezik a Parlamenti Karácsonyt is, a Parlament ilyenkor egy napig "a szó szoros értelmében a gyerekeké, megkapják a kulcsot, ők az épület gazdái, a nap végén visszaadják a kulcsokat".

A gyeremeket 25 csoportra szokták beosztani, kísérők viszik őket körbe, programok is lesznek, van, ahol tánccal, van, ahol híres sportolókkal találkoznak, van, ahol kézműves foglalkozásokkal.

"A gyerekek itt remekül érzik magukat, már reggel forró kakaóval várjuk őket, teával, kapnak egy finom ebédet, végül egy nagyobb ajándékot, amit egy olyan táskába csomagolunk be, amit később akár iskolatárkának is tudnak használni, vagy kirándulásra."

Diótörő

Az Operaházba szintén várják a gyerekeket, a klasszikus, Csajkovszkij-féle Diótörő 11 órakor kezdődik.

"Itt is a gyerekek nagyon jól érzik magukat, általában az ajándéknak, a szép előadásnak is nagyon örülnek, több mint 800 gyerek kap ajándékot, amivel próbáljuk szebbé tenni a karácsonyukat" - mondta még Edvi Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×