eur:
392.95
usd:
363.66
bux:
65938.65
2024. március 1. péntek Albin
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Hamarosan kiönthet a Balaton, készülni kell a leengedésre

Az elmúlt napok csapadékos időjárás megtette hatását, már 105 centi a Balaton vízszintje, 110 centinél lépni kell.

A Balaton átlagos vízállása vasárnap reggel 105 centiméterre emelkedett - mutatja a vízügy honlapja. Az elmúlt 4 nap során 3 centiméternyit emelkedett a tó vízszintje, ez történt szombatról vasárnapra virradóra is, újabb egy centivel gyarapodott a magyar tenger.

Mindez azért érdekes, mert Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője a Balatoni Szövetség közgyűlésén a napokban azt mondta, a következő fél év időjárási előrejelzéseit figyelembe véve

fel kell készülni arra, hogy nagy valószínűséggel jövő év elején szinten tartó vízeresztésre kerülhet sor.

A Balaton téli üzemi vízszint-maximuma 110 centiméter, amit a következő hetek-hónapok csapadékos időjárása miatt könnyen elérhet.

Az előírások szerint 110 centinél engedni kell a tóból, hiszen egy esetleges jegesedés megrongálhatja a parti védműveket és még lakóházakat is fenyegethet.

Medina, 2023. június 24.
A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) új személyszállító hajóinak egyikét vontatják a Sió-csatornán Medinánál 2023. június 24-én. A csatorna a Balaton szükséges mértékű vízeresztésével vált hajózhatóvá. A hajók június 21-én délelőtt indultak útnak a komáromi hajógyárból a Dunán. A Sió torkolatáig 272 kilométert tettek meg, majd a Sió-csatornán 121 kilométert megtéve érik el a Balatont.
MTI/Kiss Dániel
Medina, 2023. június 24. A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) új személyszállító hajóinak egyikét vontatják a Sió-csatornán Medinánál 2023. június 24-én. A csatorna a Balaton szükséges mértékű vízeresztésével vált hajózhatóvá. A hajók június 21-én délelőtt indultak útnak a komáromi hajógyárból a Dunán. A Sió torkolatáig 272 kilométert tettek meg, majd a Sió-csatornán 121 kilométert megtéve érik el a Balatont. MTI/Kiss Dániel

Júniusban már volt vízleengedés, akkor 121 centisre "hízott" a tó. A nyári szabályozás 120 centit enged meg. A leeresztés akkor kapóra jött a Bahartnak amely így 6 és fél centi "árán" felúsztathatta új kompjait és katamaránjait a Balatonra. A hatalmas logisztikai manővert naponta követtük az Infostarton.

Címlapról ajánljuk
Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

A francia kormány nem fordít elegendő forrást az illegális bevándorlás elleni küzdelemre. A francia számvevőszék jelezte, hogy a kitoloncolások száma elenyésző, miközben félmillióra becsülik az országban jogellenesen tartózkodók számát, ezért a jelenleginél nagyobb anyagi ráfordítást szorgalmaz az illegális migráció elleni küzdelem hatékonyabbá tételére. Az InfoRádió Gönczi Róbertet, a Migrációkutató Intézet elemzőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően emelkednek az európai tőzsdék is, Amerikában pedig szintén jó hangulatban telt a kereskedés, az emelkedést a Nasdaq vezette.  Igencsak eseménydúsan telik a nap a magyar tőzsdén, az osztalékról szóló bejelentés hatására kilőtt a Duna House, de szenved a Masterplast és az AutoWallis is. A hazai blue chipek közül pedig csak az OTP árfolyama van pluszban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×