eur:
394.24
usd:
369.64
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Karcosak a balatoni kompok, de semmi pánik a Balatonnál

Július eleje óta folyamatosan dolgoznak annak a négy új balatoni hajónak az összeszerelésén, melyek a BAHART flottájában szolgálnak jövőre. Két új komp még idén, két új katamarán pedig jövő tavasszal állhat forgalomba.

A Bahart négy új hajója júliusban érkezett meg a Balatonra. Mivel az új hajók az eddigi legnagyobb utas- és jármű befogadóképességgel rendelkeznek, szállításuk nagy körültekintést igényelt.

Veigl Gábor, a Bahart Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója szerint a Sió-csatornán jelentősen vissza kellett bontani a hajókat a szállítás érdekében, éppen ezért az első hetek azzal teltek el, hogy a felépítményeket – a kormányállást, a felső fedélzetet, az utaskabinokat, a kéményeket – visszaszereljék. Ezután megkezdődött a különböző rendszerek visszakötése, összekötése. Felszereltek többek közt elektromos rendszereket, gépészeti rendszereket, melyek szükségessé teszik a hajók üzempróbái előtti feladatainak elvégzését.

"Célegyenesben vagyunk. Ez azt jelenti, hogy

az egyik katamaránnál és az egyik kompnál most már valóban a rendszerek beüzemelése következik.

Ezen kívül elsősorban még belsőépítészeti, különböző burkolási munkákat végzünk el, illetve természetesen a hatósági szemléket is előkészítjük, hiszen a következő hetekben ezekre is sor fog kerülni" – mondta Veigl Gábor.

A 11 méter széles, 35 illetve 45 méter hosszú hajú külső festése a szállítás során kisebb sérüléseket szenvedett. Veigl Gábor szerint ez természetes, mert aki ismeri a Gemencet és a Siót, az számolhat ezekkel a kisebb sérülésekkel. "Természetesen ezekben a hetekben ezeket a hibákat is javítani fogjuk.

Itt valóban csak egy festésre van szükség, ezeken a pontokon"

– mondta, hozzátéve, hogy amikor a közönség kész állapotában találkozik a hajóval, akkor ezeknek már nyoma sem lesz.

Megjegyezte: a hajók a korábbihoz képest nagyobb befogadóképességgel rendelkeznek, úgyhogy még több gépjárművet, személyt és kerékpárt tudnak majd elszállítani. A vezérigazgató szerint erre szükség is van, hiszen az elmúlt években dinamikusan emelkedett a kompot használók száma.

A modern kormányzással és technológiákkal felszerelt hajók az elődeiknél gyorsabbak lesznek. A kompok előreláthatólag decemberben, a katamaránok pedig a következő hajózási szezon megkezdésekor, jövő márciusban kezdik meg szolgálatukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×