eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Karcosak a balatoni kompok, de semmi pánik a Balatonnál

Július eleje óta folyamatosan dolgoznak annak a négy új balatoni hajónak az összeszerelésén, melyek a BAHART flottájában szolgálnak jövőre. Két új komp még idén, két új katamarán pedig jövő tavasszal állhat forgalomba.

A Bahart négy új hajója júliusban érkezett meg a Balatonra. Mivel az új hajók az eddigi legnagyobb utas- és jármű befogadóképességgel rendelkeznek, szállításuk nagy körültekintést igényelt.

Veigl Gábor, a Bahart Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója szerint a Sió-csatornán jelentősen vissza kellett bontani a hajókat a szállítás érdekében, éppen ezért az első hetek azzal teltek el, hogy a felépítményeket – a kormányállást, a felső fedélzetet, az utaskabinokat, a kéményeket – visszaszereljék. Ezután megkezdődött a különböző rendszerek visszakötése, összekötése. Felszereltek többek közt elektromos rendszereket, gépészeti rendszereket, melyek szükségessé teszik a hajók üzempróbái előtti feladatainak elvégzését.

"Célegyenesben vagyunk. Ez azt jelenti, hogy

az egyik katamaránnál és az egyik kompnál most már valóban a rendszerek beüzemelése következik.

Ezen kívül elsősorban még belsőépítészeti, különböző burkolási munkákat végzünk el, illetve természetesen a hatósági szemléket is előkészítjük, hiszen a következő hetekben ezekre is sor fog kerülni" – mondta Veigl Gábor.

A 11 méter széles, 35 illetve 45 méter hosszú hajú külső festése a szállítás során kisebb sérüléseket szenvedett. Veigl Gábor szerint ez természetes, mert aki ismeri a Gemencet és a Siót, az számolhat ezekkel a kisebb sérülésekkel. "Természetesen ezekben a hetekben ezeket a hibákat is javítani fogjuk.

Itt valóban csak egy festésre van szükség, ezeken a pontokon"

– mondta, hozzátéve, hogy amikor a közönség kész állapotában találkozik a hajóval, akkor ezeknek már nyoma sem lesz.

Megjegyezte: a hajók a korábbihoz képest nagyobb befogadóképességgel rendelkeznek, úgyhogy még több gépjárművet, személyt és kerékpárt tudnak majd elszállítani. A vezérigazgató szerint erre szükség is van, hiszen az elmúlt években dinamikusan emelkedett a kompot használók száma.

A modern kormányzással és technológiákkal felszerelt hajók az elődeiknél gyorsabbak lesznek. A kompok előreláthatólag decemberben, a katamaránok pedig a következő hajózási szezon megkezdésekor, jövő márciusban kezdik meg szolgálatukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×