eur:
394.06
usd:
363.51
bux:
66169.03
2024. március 4. hétfő Kázmér
Nyitókép: Pixabay

Januártól változás jön a táppénznél és az utazási költségtérítésnél is

Gyorsítanák a táppénzes ügyintézést többek között azzal, hogy az illetékes kifizetőhelynek a tényállás tisztázása érdekében megkereséssel kell élnie a kormányhivatal felé. Emellett az utazási költségtérítés esetén bizonyos körben megszűnne az adatrögzítési kötelezettség.

Egy új kormányrendelet tervezete előírná, hogy a kifizetőhelynek az egészségbiztosítási pénzbeli ellátás vagy a baleseti táppénz iránti kérelem elbírálása során, a tényállás tisztázása érdekében megkereséssel kell élnie az illetékes kormányhivatal felé, mellyel az eljárás egyszerűsítése érhető el – írja a Portfolio.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott dokumentumok szerint a lépéstől azt várják, hogy gyorsabb lesz az ügyintézés a mintegy 4,06 milliónyi érintett biztosítottnak. A rendelet részletesen kitér a kifizetőhelyek szerepére az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások és baleseti táppénzek iránti kérelmek elbírálása során. Amennyiben a tényállás tisztázása érdekében a kifizetőhelynek korábbi adatokat kell beszereznie más kifizetőhelytől vagy az egészségbiztosítótól, a székhelye szerinti illetékes kormányhivatalhoz kell fordulnia. A kormányhivatalnak pedig teljesítenie kell az adatszolgáltatást a kifizetőhely kérésére, így megindulhat a táppénzes kifizetés.

A tervezett változások között van az is, hogy az utazási költségtérítési támogatás igénybevétele során bizonyos körben az adatrögzítési kötelezettség megszüntetésével egyszerűsíthető az eljárás. A rendelet továbbá módosítja a "16 éven felüli" kifejezést a jogosultaknál, és a "18 éven felüli" kifejezés váltja fel, pontosítva ezzel az életkori korlátokat a jogszabályban.

A tervek szerint a módosítás január elsejével lépne hatályba.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×