eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Nemzeti Örökség Intézete/Facebook

Kegyeletsértő állapotok miatt akcióztak a Duna-parton – képek

Négy sírkövet kiemeltek és a Fiumei úti temetőbe szállítottak azok közül, amelyeket a hatvanas években építettek be a Duna-partba, és a folyó alacsony vízállása miatt októberben újra láthatóvá váltak – közölte a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) csütörtökön.

A Miniszterelnökség kegyeleti kultúrával foglalkozó háttérintézményének közleményében az áll: négy mozdítható sírkövet sikerült kiemelni a folyó partjáról, de feltett szándékuk, hogy alacsony vízállásoknál folytatják a munkát. A most kiemelt négy sírkövet „kegyeleti szempontból méltó helyre, a nemzet központi történelmi temetőjébe”, a Fiumei úti sírkertbe szállították. A később kiemelendőket is ebben a temetőben tervezik elhelyezni – írták.

A kiemelt sírköveknek külön helyet biztosítanak majd a Fiumei úti sírkertben.

A közleményben felidézték: Budapest területén a jelenleginél sokkal több temető volt, amelyeket a lakosság számának növekedésével és a város terjedésével felszámoltak, beépítettek. Számos síremléket megmentettek ezekből a temetőkből, így került több sír a Fiumei úti sírkertbe például a Váci úti temető felszámolásakor. A Németvölgyi temető 1885 és 1912 között volt aktív temető, de csak a '60-as években számolták fel. Számos sírkövet a hozzátartozók kérésére a Farkasréti temetőbe vagy a mai Fiumei úti sírkertbe vittek, de valószínűleg több száz síremlék esett áldozatul a Duna partvédő kőszórásakor - olvasható a dokumentumban.

A Nöri akciójával a „kegyeletsértő állapotot” szeretné megszüntetni, és határozott szándéka azt is láttatni, hogy a végtisztesség épített emlékeit nem lehet „ilyen lelketlenül, az egykori kommunista rendszer embertelen és kulturálatlan módján építkezési anyagnak tekinteni” – hangsúlyozták.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×