eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Minden rendőrt testkamerával kellene felszerelni - mondja az ezredes

Az Index értesülései szerint a testkamerák bevezetését megelőző tesztelés zajlik a BRFK-n. Major Róbert rendőr ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közbiztonsági Tanszék vezetője az InfoRádióban azt mondta, a testkamera minden rendőri intézkedés során segíthet az esetek lezárásban, és megakadályozhatja a rendőri túlkapások előfordulását is.

Testkamerát kapnak a BRFK intézkedő rendőrei. Major Róbert rendőr ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közbiztonsági Tanszékének vezetője az InfoRádióval közölte, ennek az eszköznek a használata mindenki számára előnyöket jelent. Egy rendőri intézkedésnél az eljárás alá vont személy részéről folyamatosan bizonyíthatóvá válik, hogy a rendőrség vele szemben mindenféle intézkedést csak és kizárólag a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően hajt végre, "jogszerű, szakszerű volt az intézkedés". Teljesen kizárhatók a rendőri túlkapások az intézkedéseknél, a rendőrt is önkontroll alá helyezi az eszköz használata.

"Minden közrendészeti, határrendészeti feladatot ellátó rendőrt fel kéne szerelni, nem tudjuk, hogy mikor kerülhet olyan helyzetbe a rendőr, és láthatjuk, hogy egy házkutatás során milyen ellenállásba ütközhet a bűnügyi szolgálat kollégája, láthatjuk, hogy közlekedési szituációk hogyan alakulnak, gyakorlatilag minden eszközt fel kéne szerelni ezzel az eszközzel" – üdvözölte a testkamerát Major Róbert.

A korábbi külföldi tapasztalatokról azt mondta,

  • a hivatalos személlyel szembeni erőszak drasztikusan csökken
  • a rendőrök által elkövetett jogsértések gyakorlatilag kizárhatók, visszaszorulnak.

"Minden technikai eszközt ki lehet játszani, de önmagában ha olyan szabályozást vezetünk be, hogy a technikai eszköz kijátszása ugyanolyan jogsértés, mint az a jogsértés, aminek a leplezése érdekében kikapcsolták, akkor nem fogják kikapcsolni."

Nyilván egy közterületen nem csak az elkövetőket figyeli a kamera, emiatt felmerülhetnek kérdések az eszközhasználat jogosságával kapcsolatban. Erre is felelt Major Róbert.

"Ezt a csatát már lefolytattuk a közterületi térfigyelő rendszerek telepítésekor, a szabály ugyanaz. Egyértelműen célhoz rögzítve történhet csak képrögzítés, senkinek semmilyen körülmények között nem lehet kiadni ezeket a felvételeket, csak a hatóság alkalmazhatja" – sorolta a garanciákat.

Hogy a rendőrök mennyire ódzkodnak majd ettől az eszköztől, arról azt mondta, "intézkedési kultúraváltás" történt az elmúlt évtizedekben, a parancsnokok és vezetők felelőssége, hogy meggyőzzék az állományt arról, az eszköz az intézkedő rendőröket védi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×