eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pixabay

Testkamerát kaphatnak a magyar rendőrök

A büntetés-végrehajtás már korábban rendszeresítette az eszközt.

A testkamerák bevezetését megelőző tesztelés zajlik a BRFK-n – értesült az Index. Az eszközöktől azt várják, hogy a rendőrökkel szembeni jogsértő magatartások drasztikusan visszaszorulnak.

A portál szerint a rendőrség már évek óta kísérleti jelleggel alkalmazza a műszereket, több gyártmányt és típust is tesztelt már.

Számos külföldi példa mutatja az eszköz hasznosságát – mondta Major Róbert rendőr ezredes. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Közbiztonsági Tanszékének vezetője, és arra a bizonyított tényhívta fel a fogyelmet, hogy mindenki másként viselkedik akkor, ha tudja, hogy látják, figyelik tevékenységét.

Az NKE egyetemi docense szerint az eszköz valójában a rendőrt védi, de nem csupán az eljárás alá vont személy tudja, hogy „figyelik" magatartását, hanem a rendőr is, így ez a körülmény őt is jogszerű magatartásra sarkallja. Az utóbbi miatt a rendőrök ódzkodnak is a testkamerától, mert azt érzik, hogy az egész az ő újabb ellenőrzésükről szól.

Az ORFK nem erősítette meg a testkamerák almalmazásának bevezetését.

A hazai börtönök biztonságtechnikai fejlesztésének részeként testkamerák alkalmazását vezette be a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP). Az eszközök segítségével visszakövethetőek, illetve utólag kielemezhetőek a rögzített események, így jelentős mértékben növelik a szakmai munka hatékonyságát. Jelenleg 17 testkamera van szolgálatban.

Évek óta használnak testkamerát a MÁV jegyvizsgálói, a BKK pedig ellenőreivel tesztelte két éve a használatukat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×