eur:
390.78
usd:
358.96
bux:
72525.51
2024. július 19. péntek Emília
Nyitókép: Pixabay

Testkamerát kaphatnak a magyar rendőrök

A büntetés-végrehajtás már korábban rendszeresítette az eszközt.

A testkamerák bevezetését megelőző tesztelés zajlik a BRFK-n – értesült az Index. Az eszközöktől azt várják, hogy a rendőrökkel szembeni jogsértő magatartások drasztikusan visszaszorulnak.

A portál szerint a rendőrség már évek óta kísérleti jelleggel alkalmazza a műszereket, több gyártmányt és típust is tesztelt már.

Számos külföldi példa mutatja az eszköz hasznosságát – mondta Major Róbert rendőr ezredes. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Közbiztonsági Tanszékének vezetője, és arra a bizonyított tényhívta fel a fogyelmet, hogy mindenki másként viselkedik akkor, ha tudja, hogy látják, figyelik tevékenységét.

Az NKE egyetemi docense szerint az eszköz valójában a rendőrt védi, de nem csupán az eljárás alá vont személy tudja, hogy „figyelik" magatartását, hanem a rendőr is, így ez a körülmény őt is jogszerű magatartásra sarkallja. Az utóbbi miatt a rendőrök ódzkodnak is a testkamerától, mert azt érzik, hogy az egész az ő újabb ellenőrzésükről szól.

Az ORFK nem erősítette meg a testkamerák almalmazásának bevezetését.

A hazai börtönök biztonságtechnikai fejlesztésének részeként testkamerák alkalmazását vezette be a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP). Az eszközök segítségével visszakövethetőek, illetve utólag kielemezhetőek a rögzített események, így jelentős mértékben növelik a szakmai munka hatékonyságát. Jelenleg 17 testkamera van szolgálatban.

Évek óta használnak testkamerát a MÁV jegyvizsgálói, a BKK pedig ellenőreivel tesztelte két éve a használatukat.

Címlapról ajánljuk
A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk
Mezőgazdaság

A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

A 2022-es évhez hasonlóan idén is fennáll a veszélye annak, hogy a forróság akár egy százalékkal csökkentse a hazai GDP-növekedést – mondta az InfoRádióban a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza. Regős Gábor szerint leghamarabb október-november környékén derülhet ki, hogy az agrárium a harmadik negyedév végéig milyen mértékben járul hozzá a GDP alakulásához.

Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×