eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Budapesti Metropolitan Egyetem

Új rektor a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetemen 2023. október 1-től Prof. Dr. Kocziszky György tölti be a rektori pozíciót. A közgazdaságtudományból kandidált, majd habilitált új rektor a Miskolci Egyetemről érkezik, ahol korábban rektorhelyettes volt, legutóbb pedig a Gazdaságtudományi Kar dékánja. Prof. Dr. Bachmann Bálint leköszönő rektor a Pécsi Tudományegyetem doktori iskolájának vezetőjeként folytatja tudományos karrierjét.

Sikeresen lezárult a Budapesti Metropolitan Egyetem nyílt, nemzetközi rektori pályázata, melynek eredményeként Prof. Dr. Kocziszky György lett hazánk legnagyobb magánegyetemének rektora – tájékoztatott az intézmény. Az új vezető a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja, a Világ- és Regionális Gazdaságtan Intézet igazgatója és a Regionális Gazdaságtan Tanszék vezetője is volt, korábban pedig hat éven át rektorhelyettesként tevékenykedett.

A szakember 1972-ben végzett gépészmérnökként a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen, három év múlva pedig az okleves gazdasági mérnöki képesítést is megszerezte. 1984-ben lett a közgazdaságtudomány kandidátusa, tíz évvel később pedig a Vállalkozások életciklusának elemzése című munkájával habilitált a Miskolci Egyetemen. Kutatási területe elsősorban az etikus közgazdaságtan, illetve a regionális gazdaságtan, valamint a növekedés- és fejlődéselméletek – olvasható.

Egyetemi munkája mellett Dr. Kocziszky György 1992–1994 között a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Vezetés-és Szervezéstudományi Szakbizottság Racionalizálási Albizottságának elnöke, 1990–2000 között az MTA Vezetés- és Szervezéstudományi Szakbizottságának tagja, 2006-ban a Jean Monnet Kiválósági Központ vezetője, 2007 és 2010 között pedig a Magyar Akkreditációs Bizottság Közgazdasági Szakbizottságának tagja volt. 2009–2014 között a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-Európai Segítő Szolgálata egyesület elnöki posztját is betöltötte, 1992-től pedig az Osztrák-Magyar Akció kuratóriumának tagja. Német és orosz nyelvtudással rendelkező professzor, jelentős számú tudományos publikációt jegyez, 2015-ben a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen díszdoktorrá avatták. Prof. Dr. Kocziszky György 2011-től 12 éven át a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának külső tagja volt.

„Megtiszteltetés, hogy hazánk legnagyobb magánegyetemének akadémiai vezetését irányíthatom. Bízom benne, hogy egyetemi felsővezetői, az üzleti szektorban szerzett tanácsadói tapasztalataim mellett a vezetés- és szervezéstudományi ismereteimet is kamatoztathatom új tisztségemben. Úgy gondolom, sikeres pályázatomban a régiós akadémiai beágyazottságom is szerepet játszott, amellyel a jövőben

azt a célt szeretném elérni, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem Közép-Európa meghatározó felsőoktatási intézményévé váljon”

– hangsúlyozta az új rektor.

Prof. Dr. Bachmann Bálint leköszönő rektor tudományos pályáját a Pécsi Tudományegyetem Doktori Iskolájának vezetőjeként folytatja az idei tanévtől. A Budapesti Metropolitan Egyetem ismertségéért és elismertségéért végzett munkáját ezúton is köszöni a felsőoktatási intézmény vezetősége.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×