eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Nyitókép: Budapesti Metropolitan Egyetem

Új rektor a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetemen 2023. október 1-től Prof. Dr. Kocziszky György tölti be a rektori pozíciót. A közgazdaságtudományból kandidált, majd habilitált új rektor a Miskolci Egyetemről érkezik, ahol korábban rektorhelyettes volt, legutóbb pedig a Gazdaságtudományi Kar dékánja. Prof. Dr. Bachmann Bálint leköszönő rektor a Pécsi Tudományegyetem doktori iskolájának vezetőjeként folytatja tudományos karrierjét.

Sikeresen lezárult a Budapesti Metropolitan Egyetem nyílt, nemzetközi rektori pályázata, melynek eredményeként Prof. Dr. Kocziszky György lett hazánk legnagyobb magánegyetemének rektora – tájékoztatott az intézmény. Az új vezető a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja, a Világ- és Regionális Gazdaságtan Intézet igazgatója és a Regionális Gazdaságtan Tanszék vezetője is volt, korábban pedig hat éven át rektorhelyettesként tevékenykedett.

A szakember 1972-ben végzett gépészmérnökként a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen, három év múlva pedig az okleves gazdasági mérnöki képesítést is megszerezte. 1984-ben lett a közgazdaságtudomány kandidátusa, tíz évvel később pedig a Vállalkozások életciklusának elemzése című munkájával habilitált a Miskolci Egyetemen. Kutatási területe elsősorban az etikus közgazdaságtan, illetve a regionális gazdaságtan, valamint a növekedés- és fejlődéselméletek – olvasható.

Egyetemi munkája mellett Dr. Kocziszky György 1992–1994 között a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Vezetés-és Szervezéstudományi Szakbizottság Racionalizálási Albizottságának elnöke, 1990–2000 között az MTA Vezetés- és Szervezéstudományi Szakbizottságának tagja, 2006-ban a Jean Monnet Kiválósági Központ vezetője, 2007 és 2010 között pedig a Magyar Akkreditációs Bizottság Közgazdasági Szakbizottságának tagja volt. 2009–2014 között a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-Európai Segítő Szolgálata egyesület elnöki posztját is betöltötte, 1992-től pedig az Osztrák-Magyar Akció kuratóriumának tagja. Német és orosz nyelvtudással rendelkező professzor, jelentős számú tudományos publikációt jegyez, 2015-ben a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen díszdoktorrá avatták. Prof. Dr. Kocziszky György 2011-től 12 éven át a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának külső tagja volt.

„Megtiszteltetés, hogy hazánk legnagyobb magánegyetemének akadémiai vezetését irányíthatom. Bízom benne, hogy egyetemi felsővezetői, az üzleti szektorban szerzett tanácsadói tapasztalataim mellett a vezetés- és szervezéstudományi ismereteimet is kamatoztathatom új tisztségemben. Úgy gondolom, sikeres pályázatomban a régiós akadémiai beágyazottságom is szerepet játszott, amellyel a jövőben

azt a célt szeretném elérni, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem Közép-Európa meghatározó felsőoktatási intézményévé váljon”

– hangsúlyozta az új rektor.

Prof. Dr. Bachmann Bálint leköszönő rektor tudományos pályáját a Pécsi Tudományegyetem Doktori Iskolájának vezetőjeként folytatja az idei tanévtől. A Budapesti Metropolitan Egyetem ismertségéért és elismertségéért végzett munkáját ezúton is köszöni a felsőoktatási intézmény vezetősége.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Akkorát gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt években, hogy a hazai üzemanyagokra meghatározott jövedéki adóterhek mértéke az EU-s minimumszint alá csökkent. A kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében tehát szükség volt az adó növelésére, a kormány azonban jelentősen "túlbiztosítva" magát, egészen a 420 forintos euró-árfolyamig elegendő jövedéki adót határozott meg, ami január elsejétől élesedik. Ennek hatására vélhetően messze a legmagasabb benzin-és dízelárakkal találkozhatnak majd a magyar autósok a régióban - de mégis milyen logika állhat a kormány döntése mögött? Többek között erre keressük a választ elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 9. 05:39
×
×
×
×