eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Debreceni Egyetem új meddőségi központjának egyik vizsgálati szobája az átadás napján, 2023. szeptember 26-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Új reménysugár a meddő nőknek és férfiaknak Magyarországon

Meddőségi központot adtak át kedden a Debreceni Egyetemen (DE); a modern műszerekkel felszerelt létesítményt százmillió forintos beruházással egy felújított villában alakították ki.

Szöllősi Katalin, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKF) osztályvezetője azt mondta, világszerte nő a meddőséggel küzdő nők és férfiak aránya, Magyarországon minden hatodik nő és férfi érintett. Ezért egészségügyi és népesedéspolitikai szempontból is kulcskérdés a meddőség kezelése, hogy minden vágyott gyermek megszülessen - tette hozzá.

A szakember fontos célnak nevezte, hogy olyan egységesen magas színvonalú ellátórendszert alakítsanak ki, amely minden, meddőséggel küzdő párnak hozzáférhető egész Magyarországon.

A meddőségi központ olyan hely, ahol "a remény és a szakszerű támogatás találkozik" - jegyezte meg Szöllősi Katalin.

Balla György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja, neonatológus professzor közölte, a meddőségi központ egyrészt fontos a családok szempontjából, mert minden tíz családból egy-kettőnek segíteni kell, hogy gyereke lehessen, másrészt fontos az egyetemnek, amely felelős ezekért a családokért.

Hozzátette: volt időszak, amikor tíz, egy kilogramm alatti koraszülött közül csak egyet vihettek haza a szüleik, ma már tízből kilenc gyereket tudnak egészségesen hazaengedni.

Azoknak a családoknak, akik a DE meddőségi központjában kérnek segítséget, nem engedik el a kezét: "gyermek lesz a vége" - fogalmazott az akadémikus.

Szabó Zoltán, a DE klinikai központjának elnöke jelezte: az új meddőségi központban évente legalább kétezer pár kivizsgálását és orvosi ellátását tervezik. Az átfogó nőgyógyászati és urológiai, andrológiai diagnosztikát és kezelést biztosító szervezeti egység a korábbinál is gyorsabb és egyértelmű betegutakat fog eredményezni, reményeik szerint hozzájárulva a vágyott gyermek megszületéséhez, a születésszám növekedéséhez.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere azt mondta, a városnak mindenben komoly partnere az egyetem. Kiemelten fontos számukra a gyerekvállalás: amikor 2014-ben elhatározták, hogy a város új fejlődési pályára áll, jelentős népességnövekedéssel is számoltak. Ebben nemcsak a betelepülőkre számítanak, hanem arra is, hogy a helyben élők is hozzájárulnak a növekedéshez - ismertette a városvezető.

Az avatáson elhangzott, a párok kivizsgálása egy helyen és egy időben történik, ami országosan egyedülálló, mint ahogy az a számítógépes spermaanalizátor is, amellyel a férfiakat vizsgálják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×