eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Nyitókép: Pixabay

Nem mindennapi állapotba kerültek ezek a magyar tavak - fotó

Mesterséges tavak nyújtanak nem mindennapi látványt.

Bodrogi Attila amatőr meteorológus a napokban egy sziksóssá száradt tóról posztolt látványos fotókat. A Hódmezővásárhely határában lévő mesterséges tavak helyén a 19. és a 20. században is téglagyár működött. Az agyag bányászata során egyre mélyebbre ástak, majd a gödrök az évek alatt vízzel töltődtek fel. Néhány évtized múltán a parti madarak is megalálták maguknak az ideális élőhelyet - mesélte a férfi a Sokszínű Vidéknek.

"Tulajdonképpen úgy működik, mint egy sziksós tó. Télen és tavasszal megnő a vízállás, majd a nyár végére a víz nagy része elpárolog. Eközben az év minden szakaszában találni itt élő madarakat. Most éppen parti lilét, havasi-és apró partfutót, pajzsoscankót lehet megfigyelni a tóparton" - számolt be tapasztalatairól, hozzátéve, hogy

lassan 30 éve nem volt ennyire alacsony errefelé a vízállás.

Felhívta a figyelmet, hogy a kiszáradt tómederbe nem szabad belépni, de a középső tómeder körül húzódik a Téglagyári-tanösvény, azt érdemes végigsétálnia a természetjáróknak (igaz, kissé elhanyagolt az útvonal). Van egy kilátó és egy betekintő hely is a madarak megfigyelésére.

Címlapról ajánljuk
Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

A napokban röppent fel a hír, hogy az október 7-i, Izrael elleni brutális terrortámadások előtt „furcsa” aktivitás folyt a Tel Aviv-i tőzsdén. Két amerikai jogászprofesszor tanulmányában arra jutott, hogy bennfentes traderek előre tudhattak a támadásról és ennek alapján kötöttek nyerő fogadásokat. Mások szerint viszont a kutatók felsültek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×