eur:
389.68
usd:
363.5
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Nagy változás jön a 112-es segélyhívó rendszerében

Készül az európai segélyhívószámra épülő új Egységes Segélyhívó Rendszer (ESR-112) megújítására a kormányzat.

Az ESR-112 megbízható működése elengedhetetlen feltétele az élet- és vagyonbiztonság védelmének, a közbiztonság fenntartásának, a katasztrófák megelőzésének. Ennek érdekében biztosítani kell a rendszer külső érdekektől független, megbízható működését, üzemeltetését, valamint folyamatos fejlesztését - olvasható a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban.

A segélyhívó rendszer megújítására 3 év alatt több mint 12 milliárd forintot költ az állam a Belügyminisztérium büdzséjéből, a következő ütemezésben:

  • 2023-as költségvetésből 678,7 millió forint,
  • a 2024-esből 5,611 milliárd forint,
  • 2025-ben pedig további 5,672 milliárd forint.

Az ESR-112-t több mint 30 évvel ezelőtt az Európai Unió kezdeményezésére hozták létre, azóta nem kell minden országban eltérő segélyhívó számokat észben tartani.

Itthon az ügyeleti telefonszámok rendszere épp változóban van, de a 112-es szám mindettől függetlenül működik, más célt is szolgál. Csató Gábor korábban az InfoRádióban elmondta: baj esetén továbbra is a 112-t, más egészségügyi probléma esetén délután négytől az új, 1830-as számot hívhatják a betegek azokban a vármegyékben, ahol ez a rendszer már bevezetésre került.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×