eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
A Tengerszem-tó az Aggteleki Nemzeti Park területén, Jósvafő közelében 2019. október 7-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Leeresztik a vizet Magyarország egyik legszebb tavából

A jósvafői tó csak ideiglenesen marad víz nélkül.

Leengedik a vizet a Tengerszem-tóból – közölte az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, amely a jósvafői tó iszapmentesítését, a tóban levő növényzet eltávolítását, az eredeti vízmélység visszaállítását és a völgyzáró gát felújítását tervezi, ennek keretében szükségessé vált a gát víz felőli oldalának szakértői vizsgálata, mérések végzése, mintavételek.

Ezért az ANPI a héten a tavat szabályozottan, tervezetten leereszti. A mérések befejezése után a tavat visszatöltik, remélhetően már a hétvégén.

A jósvafői tengerszem az egyik legszebb Magyarországon. A kis tavacska mesterségesen jött létre, a Jósva-forrás már múlt században fontos szerepet töltött be, a vízhozamára malom épült, majd a századfordulón villanytelepet létesítettek, amely a közeli falu áramellátását segítette. Kessler Hubert, a Baradla-barlang akkori igazgatójának ötletére 1942-ben a forrás felduzzasztásával jött létre a tó, amely továbbra is fontos energiatermelő szerepet töltött be: a barlang világításához szükséges áramot biztosította – írja a Sokszínű Vidék.

Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Tyan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Nem lehet az állítani, hogy emberi tevékenység nem befolyásolta az augusztusi Szarvas környéki földrengéssorozat kipattanását, de azt sem lehet mondani, hogy a jelenséget kizárólag emberi beavatkozás okozta – állapította meg tanulmányában Hetényi György, a svájci Lausanne-i Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója utalva a térség geotermikus és földgázkitermelési projektjeit kísérő feltárásokra. A kérdésben azután alakult ki szakmai vita, hogy Aszódi Attila, a BME egyetemi tanára a Portfolión megjelent véleménycikkében vizsgálatot sürgetett annak tisztázására, hogy állhat-e emberi tevékenység a rengéssorozat hátterében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×