eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Facebook/Galerius Élményfürdő és Wellness Központ

900 millió forint sem elég a közkedvelt balatoni fürdő megmentésére

Nagyjából félmilliárd forint hiányzik ahhoz, hogy el lehessen kezdeni a szükséges építési munkálatokat.

Használhatatlanná vált egy tizenöt évvel ezelőtt átadott fürdő Siófokon, miután nincs elég pénz a felújításra és az újranyitásra – írja az Economx.

A siófoki önkormányzat ugyan első körben 900 millió forintos támogatást nyert egy pályázaton a 2021-ben bezárt Galerius Fürdő felújítására, a második pályázati kört azonban már nem írták ki és uniós források híján jelenleg kevés esély van arra, hogy elindul a projekt.

Lengyel Róbert, Siófok polgármestere Facebook-oldalán közölte:

500-600 millió forint hiányzik ahhoz, hogy a beruházást el lehessen kezdeni.

Az önkormányzat elkötelezett abban, hogy a fürdőt megmentsék, mert mind a helyi lakosok, mind a Siófokra érkező vendégek, turisták keresik és hiányolják. A városvezető azt írja, a 900 millió forintos elnyert forrást nem adják vissza, hanem mindenképpen felhasználják, a hiányzó összeget pedig „valamilyen módon” előteremtik a céldátumig, 2024 decemberéig.

Lengyel Róbert nem érti, miként lehet az, hogy az alig 15 éve megépített Galerius Fürdő „majd 40 éves állagúnak felel meg” egy szakértői vélemény szerint.

Az épület olyan állapotba került, hogy két évvel ezelőtt be kellett zárni.

A polgármester tájékoztatása szerint az önkormányzati képviselőkkel mérlegelték a helyzetet. Egy lehetséges megoldás lehetett volna az is, hogy visszaadják a pályázaton elnyert pénzt, a fürdőt pedig ledózerolják. Ugyanakkor, mint fogalmazott, „egy bontás is gigaösszeget emésztene fel és a végén még fürdő sem lenne.”

Lengyel Róbert abban látná a megoldást, ha az önkormányzati tulajdonú ingatlanok értékesítéséből befolyó összeget fordítanák a fürdő felújítására vagy esetleg befektetőt vonnának be a projektbe. Hozzátette: az csak további eladósodáshoz vezetne, ha az üzemeltető hitelt venne fel a beruházáshoz. Ha pedig az önkormányzat költségvetési bevételeihez nyúlnának hozzá, akkor jövőre nem jutna pénz egyéb városi fejlesztésekre.

A polgármester posztjához rengetegen hozzászóltak, a legtöbben jótékonysági gálát tartanának adománygyűjtés céljából, hogy megmentsék a közkedvelt fürdőt.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×