eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
2023.09.14. A GĂĄzgyĂĄr Ăşti bicikliĂşt fotĂłi.
Nyitókép: BKK

Új közlekedési tábla bukkant fel Budapesten, érdemes figyelni

Új nyitott kerékpársávot hoztak létre Óbudán, teljesne megváltozik a közlekedési rend.

Nyitott kerékpársáv létesült a Gázgyár utcában, amely egy alternatíva nélküli útvonal észak-déli irányban Óbuda és a Római-part között, illetve Békásmegyer és Szentendre felé, rendkívül sok család is biciklizik erre. Ezért a forgalmi rend úgy módosult, hogy a jövőben biztonságosabb legyen a kerékpározás, egyúttal csökkenjen a gépjárművek sebessége – közölte a BKK.

Nyitott kerékpársáv: az úttesten útburkolati jellel kijelölt – kerékpár és különleges esetekben (az egymás mellett történő elhaladáshoz szükséges hely biztosítása érdekében) jármű egyirányú közlekedésére szolgáló – különleges forgalmi sáv. Ennek különlegessége, hogy itt a kerékpároknak van elsőbbsége a gépjárműforgalommal szemben.

fotó: Infostart
fotó: Infostart

A nyitott kerékpársávok az úttest két oldalán vannak kijelölve, szaggatott vonallal elválasztva. A KRESZ megengedi, hogy az autóval közlekedők is ráhajtsanak ezekre a kerékpársávokra. Ezt viszont csak akkor tehetik meg, ha – például egy velük szembe haladó másik jármű miatt – ki kell húzódniuk az úttest szélére, illetve, ha egy elágazásnál jobbra szeretnének fordulni. Autóval tilos folyamatosan a kerékpársávon haladni, illetve kivétel nélkül minden esetben a kerékpárral közlekedőknek van elsőbbségük a kerékpársávon.

A Gázgyár utcát ezzel lényegében kerékpáros úttá minősítették át, módosították a forgalmi rendet, és a gépjárműveknek 20 km/órás sebességkorlátozást vezettek be a kanyarokban, 40 km/óra korlátozást az egyenes szakaszon. A BKK a nem helyi, átmenő gépjárműforgalomnak a szomszédos Szentendrei út használatát javasolja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×