eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Pixabay

Becsöngettek - Kevés az iskolaőr, de máris "munka van"

Az előző tanévben összesen 199 alkalommal intézkedtek. Ezek alapján 109 rendőrségi eljárás indult: 79 esetben büntetőeljárás, 30 alkalommal szabálysértési eljárás. Testi kényszer, bilincs és vegyi eszköz az alkalmazott módszerek között.

Míg a 2022-2023-as tanév végén 579 iskolaőr teljesített szolgálatot a hazai oktatási intézményekben, az új tanév kezdetén, szeptember elsején már 690 volt a létszámuk – közölte a Népszava érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A kiképzett iskolaőrök száma így összesen 544 intézményben tette lehetővé a szolgálatellátást a tanév első napján. De továbbra is várják a jelentkezőket, ugyanis egyelőre az iskolaőri státuszok mintegy 86 százaléka van feltöltve.

A toborzás most is zajlik. Egy júliusban megjelent kormányhatározat szerint összesen 295 fővel szeretnék növelni az állományt feladataik ellátásának hatékonyabbá tétele érdekében, amivel 803-ra bővült azoknak az intézményeknek a száma, amelyek részt vehetnek az iskolaőri programban.

Idén szeptember elseje óta már öt alkalommal kellett intézkedniük az iskolaőröknek.

Az előző tanévben összesen 199 alkalommal intézkedtek, amelyek alapján 109 rendőrségi eljárás indult: 79 esetben büntetőeljárás, 30 alkalommal szabálysértési eljárás.

Testi kényszert 25 esetben, bilincset és vegyi eszközt 1-1 esetben alkalmaztak, rendőrbot használatára nem került sor.

A leggyakoribb esetek közé a garázdaság bűncselekménye tartozott, amelyet a testi sértés és a kábítószer birtoklás, valamint a különböző vagyon elleni cselekmények (főleg lopás) követtek, de az is előfordult, hogy az iskolába vitt szúró- vagy vágóeszközök miatt kellett szabálysértési eljárást indítani. Az év végi időszakban pirotechnikai eszközök birtoklása miatt is kellett intézkedni.

Az iskolaőrök ott voltak táborokban is, ahogyan bűnmegelőzési előadásokon, lakóközösségi napokon, fesztiválokon vagy bevásárlóközpontok parkolóiban is.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×